5 mars 2018
7 april 2018

Boerenforum 5

De kracht van boerenlandbouw en New peasantries

Op zaterdag 7 april organiseert het Boerenforum in de Tiendeschuur in de Abdij van het Park te Heverlee (Leuven) hun vijfde boerenforum waarin de alternatieve boerenlandbouw en de boerencultuur centraal staan.

De Tiendeschuur wordt het decor van een feestelijke ontmoetingsdag met een goedgevuld programma. Kom luisteren naar verschillende interessante sprekers waaronder gastspreker, professor Jan Douwe Van der Ploeg en gastboerinnen en -boeren uit andere Europese landen. Het hele gebeuren krijgt hierdoor een internationaal tintje. Logisch, want het Boerenforum viert ook hun toetreding tot het internationaal boer(inn)ennetwerk van La Via Campesina.

Tijdens de middag kan je verschillende workshops volgen, een tochtje maken op de huifkar of je laten rondleiden langs de parkvijver. Je kan ook nog genieten van eerlijk eten van Local Social.

Locatie

De dag gaat door in de Tiendeschuur in het Abdij van Park. In deze prachtige locatie wordt binnenkort opnieuw aan landbouw gedaan. Een lokale groep boer(inn)en verenigd in de Boerencompagnie bouwt er van onderop aan een sterke voedselstrategie voor ’hun’ stad. Het boerenforum is een goede manier om dit initiatief in de verf te zetten en mensen te inspireren zodat dergelijke initiatieven ook in andere delen van Vlaanderen een vruchtbare toekomst vinden.

Meer info op : https://boerenforum.wordpress.com/

Op het programma :

Roots en Boerenstrijd :
- Stefan Lani, conservator van de Abdij die spreekt over de Abdij in het verleden en de toekomst
- Boerencompagnie, een gemengd bedrijf gedragen door de gemeenschap
- Boerenactivisme met Ariane Charrière (Mouvement d’Action Paysan) en Wim Moyaert (Boerenforum).
- Muzikale intermezzo’s

Lunch :
- Eerlijk eten met Local Social (reserveren verplicht)
- Workshops, bezoek Boerencompagnie, Tochtje op huifkar, tocht langs de Parkvijver en zijn historie en toekomst

Boerencultuur en New peasantries :
- Boerencultuur : Annelies Marchand (Boerenforum)
- De zoektocht naar "ons graan", boeren, molenaars, bakkers en burgers : Tijs Boelens (Boerenforum) en Michel Dewaele (Boerencompagnie)
- The New Peasantries en Boerencultuur met Jan Douwe Van der Ploeg
- Bulgari Express & bar door Parkveld Blijft Natuurlijk

DOORLOPEND : standen van bevriende organisaties met o.a. FIAN, Wervel, Steunpunt Hoeveproducten, ’t Fruitratje, Climaxi, Regionaal Landschap Dijleland, Vrienden Abdij van Park en Boerenforum zelf natuurlijk.