Een zomer met constructieve ontmoetingen en festiviteiten
 FIAN Belgium

Een zomer met constructieve ontmoetingen en festiviteiten

In juni nodigen we jullie uit om in actie te komen tegen de repressie van sociale bewegingen door samen te komen voor het dierenproces (donderdag 15 juni).
In juli kunnen jullie dan weer deelnemen aan de zevende Petite Foire de Libramont (laatste weekend).
We kijken er naar uit om jullie te zien !

SOCFIN blijft de rechten van lokale gemeenschappen met voeten treden.

Voor het derde opeenvolgende jaar, hebben burgers en militanten van diverse Belgische, Franse en Luxemburgse organisaties actie gevoerd tijdens de algemene vergadering van de agro-industriële groep SOCFIN. De publieke actie bracht de onderdrukking van de rechten van lokale gemeenschappen en de intimidatie van journalisten en mensenrechtenverdedigers door de onderneming, onder de aandacht.

La Petite Foire

In het weekend van 29 en 30 juli vindt de Petite Foire plaats. Deze kleine beurs vormt een alternatief voor de grote beurs van Libramont. Het is een evenement voor boeren, burgers en organisaties dat al zeven jaar streeft naar een heropleving van de boerenlandbouw en ambachten als hefboom voor een sociale, economische en ecologische transitie. De Petite Foire is een constructieve en feestelijke ontmoeting tussen militanten. Door middel van debatten, filmprojecties, workshops, een boerenmarkt en realistische praktische demonstraties (bewerking van de aarde, wolbewerking, brood bakken en productie van kaas, creëren van gereedschap enz.) nodigt deze beurs mensen uit om deel te nemen aan de transitie naar een landbouwmodel met respect voor de aarde, de producenten en de consumenten.
Neem deel aan de Petite Foire met de BAP (Brigades d’Actions Paysannes).

Verklaring tegen de repressie van sociale bewegingen

Een geweldloze actie uitgevoerd door het burgercollectief EZLN heeft geleid tot de gerechtelijke arrestatie van negen actievoerders. De actie was gericht tegen de praktijken van de European Crop Protection Association (ECPA), de lobby voor de pesticiden industrie. Onze organisaties vinden het disproportionele karakter van de getroffen maatregel verontrustend, omdat ze een belemmering vormt voor het recht op vrijheid van meningsuiting.
Afspraak op 15 juni voor het justitiepaleis voor het dierenproces !

Een stap dichter bij een VN verklaring voor de rechten van boeren en boerinnen

Van 14 tot 19 mei vond in Genève de 4e onderhandelingssessie plaats van de open intergouvernementele werkgroep voor de VN verklaring inzake de rechten van boeren, boerinnen en andere op het platteland werkzame personen. De vijf dagen durende discussie, waaraan sociale bewegingen en betrokken gemeenschappen van over de hele wereld deelnamen, behandelde onderwerpen van vitaal belang voor de verklaring. De aanbevelingen en conclusies van de Boliviaanse voorzitter-rapporteur mevrouw Nardi Suxo illustreerden de vooruitgang die gemaakt werd tijdens de onderhandelingen en wees op de nood voor een vijfde onderhandelingssessie om de verschillende artikels te finetunen. Je vindt alle bijdragen van FIAN hier.

© FIAN Belgium — 2017