20 juni 2019

Free the Soil: Kamp voor klimaatrechtvaardigheid en Voedselsoevereiniteit

Van 19 tot 25 september organiseert Free The Soil een ’kamp voor klimaat en landbouwrechtvaardigheid’ in Noord-Duitsland bij Brunsbüttel. Naast het kamp zal er ook een grootschalige actie van burgerlijke ongehoorzaamheid plaatsvinden. Het doel van de actie is om een fabriek van een van de grootste kunstmestfabrikanten in Europa te blokkeren. De campagne wil klimaatvernieling bij de wortel aanpakken en de legitimiteit van de industriële landbouw op de helling te zetten!

Ook in België zijn er groepen die zich organiseren om deel te nemen, waaronder de Brigades d’actions paysannes. Er zal een bus vertrekken vanuit Brussel van 20/09 ’s avonds tot 25/09 ’s avonds.

WAAROM? Het is tijd om de belangrijke rol te erkennen die de industriële landbouw speelt in de klimaatcrisis. Het veroorzaakt enorme broeikasgasemissies en veranderingen in landgebruik, verbruikt gigantische hoeveelheden energie en bevordert monoculturen ten koste van biodiversiteit. Voortbouwend op koloniale patronen wordt steeds meer land gestolen van kleinschalige boer.inn.en ten gunste van multinationals. Te lang is de industriële landbouw onder de radar gebleven als een van de meest schadelijke systemen voor het klimaat, de biodiversiteit en oorzaak van onrechtvaardigheid.

Voor meer informatie over de link tussen de klimaatcrisis en landbouw:

Meer informatie over Free the Soil: