Herfst: Rondetafelgesprekken en klimaatsacties
 FIAN Belgium

Herfst: Rondetafelgesprekken en klimaatsacties

Ahoi FIANista’s,

in deze nieuwsbrief een warme uitnodiging voor rondetafelgesprekken over de toegang tot grond en de vraag hoe de boer.in zijn/haar brood nog kan verdienen? Er staan ook verschillende acties en evenementen gepland rond het klimaat en de eerste Vlaamse Nyéléni dialogen op weg naar een volgend internationaal Nyéléni Forum.

Rondetafelgesprekken COACH

In oktober organiseert FIAN een reeks van drie activiteiten die kaderen in het Europese COACH-project (Collaborative Agri-Food Chains), waarin we onderzoeken hoe we via lokale samenwerking de broodnodige transitie kunnen bevorderen naar ecologisch en sociaal verantwoorde regionale voedselsystemen.

  • Op zaterdagnamiddag 1 oktober nemen we samen met Granennetwerk Pajottenland en Climaxi nemen we in Herzele de volatiele prijzen op de internationale graanmarkt onder de loep. En gaan we op zoek naar lokale alternatieve modellen.
  • Op zaterdagavond 15 oktober verdiepen we ons samen met het Granennetwerk, Bioforum en Avansa Halle verder in de thematiek van rechtvaardige prijssetting in LokaalHalle. Centrale vraag is hoe de boer.in enerzijds zijn/haar brood kan verdienen en dat we er anderzijds voor kunnen zorgen dat gezonde lokale voeding geen onbereikbaar luxeproduct is voor zij die het minder breed hebben.
  • In Gent verdiepen we ons op dinsdagavond 18 oktober samen met De Hongerige Stad, CommonsLab en Boerenforum in de rol die publieke landbouwgronden kunnen spelen in de transitie naar sociaal en ecologisch verantwoorde lokale voedselsystemen.

Klimaatacties

  • Wie zich tot slot graag verdiept in de manieren waarop we via de rechtbank een effectiever klimaatbeleid kunnen proberen afdwingen, kan terecht op de studiedag die we hierover organiseren op 28 oktober.

En verder ...

  • We doen ook een oproep tot donaties voor de gemeenschappen in Ghana, Nigeria en Ivoorkust die het slachtoffer zijn van de plantages van de SIAT-groep.

En dan hopen we je deze maand zeker wel eens ergens te ontmoeten!

Zonnige groeten,
FIAN Belgium

FIAN ondersteunen

Steun voor lokale gemeenschappen die zijn getroffen door SIAT GROUP in Ghana, Nigeria en Ivoorkust

Brussel, 22/09/2022 - In juni 2022 hadden wij het genoegen een delegatie van 5 vertegenwoordigers van boerengemeenschappen uit Ivoorkust, Nigeria en Ghana te verwelkomen. Wat hebben ze gemeen? Zij hekelen de monopolisering van hun land door een Belgische onderneming die gespecialiseerd is in de productie van rubber en palmolie: de SIAT-onderneming (Société d’investissement pour l’agriculture tropicale).

Meer dan ooit hebben zij onze steun nodig om zich te organiseren en hun rechten op te eisen tegen een kolos van de agro-industrie. Daarom doen we deze oproep voor donaties.


Agenda - evenementen

Code Rood: Steunbetoging op zondag 9 oktober

📢 Verschillende organisaties uit het middenveld roepen op om op zondag 9 oktober mee te betogen ter ondersteuning van de eisen van Code Rood. Door massaal te blijven investeren in de handel en de ontginning van fossiele grondstoffen, sluit TotalEnergies ons op in een model dat sociaal en voor het klimaat onhoudbaar is. Dat moet stoppen!


Agenda - evenementen

Rondetafelgesprekken: van internationale graanmarkten naar lokale alternatieven & publieke landbouwgronden

1 oktober 2022 14h00

COACH EVENT 1/3 : "Oude Graansoorten VS Internationale Graanmarkt"

Molen Ter Rullegem, Herzele

Molenstraat, Herzele

Inkom : voor 10 euro bak je je eigen brood ter plaatse en krijg je een drankje, geef een seintje als dit een obstakel vormt, dan passen we daar...

15 oktober 2022 19h30

COACH EVENT 2/3 : "Hoe zorgen we ervoor dat de boer zijn brood nog kan verdienen?"

LokaalHalle, Halle

Ninoofsesteenweg 60, 1500 Halle

Gratis inkom. Meer info en inschrijvingen ? Stuur een mail naar Kristel [at] fian.be

18 oktober 2022 19h30

COACH EVENT 3/3 : "Welke rol kunnen publieke landbouwgronden spelen in de transitie naar duurzame lokale voedselsystemen ?"

Landwijzer, Gent

Kasteellaan 435, 9000 Gent (vlabij Gent Dampoort)

Gratis inkom. Meer info en inschrijvingen ? Stuur een mail naar Kristel [at] fian.be

In oktober organiseert FIAN deze reeks van drie COACH-activiteiten waarin we onderzoeken hoe we via lokale samenwerking de broodnodige transitie kunnen bevorderen naar ecologisch en sociaal verantwoorde regionale voedselsystemen.

Meer info en inschrijvingen via: kristel (at) fian.be


Agenda - evenementen

Het recht als wapen in de klimaatstrijd

Branden, droogte en watertekort kenmerkten de zomer van 2022. Vorig jaar werd Wallonië getroffen door historische overstromingen. De klimaatcrisis is nog nooit zo voelbaar geweest. De wetenschappelijke rapporten die ons hiervoor waarschuwen zijn nochtans al meer dan 50 jaar oud...

Zie Facebook


© FIAN Belgium — 2022