16 avril 2019

Het recht op voedselsoevereiniteit

in de verklaring voor de rechten van boerinnen en boeren

In deze nota analyseert artikel 5 over het recht op voedselsoevereiniteit in de ontwerpverklaring van de Verenigde Naties over de rechten van boerinnen en boeren. De analyse bevat de definitie, de verplichtingen van de staten, legt uit waarom dit recht in de verklaring thuis hoort en overloopt de belangrijkste rechten die dit artikel moet bevatten.

Deze analyse over het recht op voedselsoevereiniteit maakt deel uit van een reeks analyses die FIAN International heeft gepubliceerd om bij te dragen aan de onderhandelingen over de ontwerptekst van de Verklaring voor de rechten van boerinnen, boeren en andere personen werkzaam op het platteland.

Voedselsoevereiniteit is een breed en multidimensionaal concept dat verschillende aspecten van ons voedselsysteem omvat. De kern ervan is het recht van mensen om hun eigen voedselsystemen van onderaf te definiëren en op te bouwen. Het recht op voedselsoevereiniteit kan worden beschouwd als een eigentijdse versie van het recht op ontwikkeling, het recht op zelfbeschikking en het recht om over natuurlijke grondstoffen te beschikken.

Download de analyse hier :

  • In Frans :
    PDF - 375.6 ko
  • In Engels :
    PDF - 332.7 ko
  • In Spaans :
    PDF - 334.9 ko