Mobilisatie

Internationale Dagen van de Boerenstrijd 2021

Een terugblik op de acties in Vlaanderen en Wallonië

Op zaterdag 17 april en zondag 18 april hebben we aardappelen gepoot in Oosterzele en Frameries om te protesteren tegen de aardappelindustrie en de landroof, die schadelijk zijn voor boer.inn.en, burgers en het milieu! Deze internationale dagen van de boerenstrijd stellen ons in staat om het verband te leggen tussen lokale en mondiale problemen, door duidelijk stelling te nemen tegen de wedloop om winst die momenteel in België woedt. Kom meer te weten over de sfeer van deze twee dagen!


Stel de doodlopende wegen van het agro-productivistische aan de kaak!

Zoals elk jaar is 17 april de Internationale Dag van de Boerenstrijd, ter herdenking van een trieste gebeurtenis in 1996: de moord op 19 Braziliaanse boeren van de "Beweging van landloze boeren" door paramilitaire milities. Deze datum is dus een gelegenheid voor het Réseau de soutien à l’Agriculture Paysanne (RESAP) en zijn bondgenoten om, net als de landloze boeren, de impasses van het agro-productivistische systeem aan de kaak te stellen en luidkeels hun steun te betuigen aan boer.inn.en die alternatieven voorstellen, zoals agro-ecologie.

Laten we niet vergeten dat de aardappel, onze Belgische gastronomische trots en symbool van de boerenstrijd door de mondialisering en de agro-industrie volledig het noorden kwijt is geraakt. Met ongeveer 4 miljoen ton aardappelen per jaar produceert België genoeg om 16x in zijn voedselbehoefte aan aardappelen te voorzien. Uiterst gulzig in bestrijdingsmiddelen, houden hun verwerkingsketens onze boeren met handen en voeten gebonden en de arbeiders van deze fabrieken in zeer slechte omstandigheden.

Op zoek naar groei en afzetmarkten stimuleren industriëlen vrijhandelsakkoorden zoals EU-Mercosur of EU-Peru. Deze overeenkomsten veroorzaken precariteit van de boeren hier en elders, en brengen hen verder weg van het perspectief van een eerlijke prijs voor hun productie.

We kunnen er over nadenken, maar er is veel om voor te vechten!

Zaterdag in Oosterzele: Grond Voor Voedsel!

Op zaterdag 17 april, de Internationale Dag van de Boerenstrijd, voerden Boerenforum, Wervel, Climaxi en FIAN actie in Oosterzele, Vlaanderen. De actie vond symbolisch plaats langs de nationale weg N42, die de regering besloten heeft te verdubbelen in Oosterzele. Er werden aardappelen geplant en er werd met vlaggen gezwaaid met de slogan "Grond Voor Voedsel" om de aandacht te vestigen op de steeds kleiner wordende hoeveelheid goede landbouwgrond die steeds sneller verdwijnt onder het beton van nieuwe wegen, huizen en industriegebieden, ten prooi valt aan speculanten of die omgevormd wordt tot tuinen en paardenweiden.

Terug naar boven

Zondag in Frameries: Big on potato!

Op 18 april demonstreerden we in Frameries tegen dit fabrieksproject van Clarebout Potatoes; schadelijk voor boeren, burgers en het milieu! Met de Krijgsdans der schoffels, het planten van boerenaardappelen, het opstellen van twee enorme spandoeken aan de gevel van de fabriek, een optocht met veel trommelgeroffel, een panelgesprek "van lokaal naar mondiaal" workshops over het maken van slogans en vrolijke animaties over het thema aardappelen: deze dag was strijdbaar en gezellig!

Proef de sfeer van deze dagen in video

Voor meer informatie

Terug naar boven