Leider ist dieser Text nicht auf Deutsch verfügbar.
30. November 2022
FIAN International | La Via Campesina

Nieuwe video: de VN-verklaring over de rechten van boeren en boerinnen en andere landarbeiders (UNDROP)

De UNDROP-toolkit: nieuw materiaal voor volksonderwijs

Het verhaal in de video is gebaseerd op een zeer toegankelijk document dat uitlegt wat de VN-verklaring inhoudt over de rechten van boer.inn.en en andere plattelandsarbeid.st.ers (UNDROP). Deze verklaring werd aangenomen in december 2018 door de Algemene Vergadering van de VN. Ze erkent de rechten van plattelandsbewoners (boer.inn.en, veehouders, ambachtelijke vissers, inheemse volkeren, plattelandsarbeiders, jongeren en vrouwen, enzovoort).

De video (in het Engels) bestaat uit vier gemakkelijk te volgen delen, gebaseerd op de volgende vragen:

  1. Wat is een VN-verklaring?
  2. Wat is UNDROP?
  3. Waarom is UNDROP belangrijk?
  4. En tenslotte, hoe wordt onze gemeenschap beschermd en hoe kan zij profiteren van UNDROP?

Deze video maakt deel uit van de UNDROP toolkit voor volwassenonderwijs, ontwikkeld door La Via Campesina en FIAN International met de steun van de Rosa-Luxemburg-Stiftung (RLS).

Andere materialen omvatten een serie van vijf boekjes, een audioscript en memes.

Het doel van de UNDROP-toolkit is om meer bewustzijn te creëren, meer begrip te kweken en capaciteit op te bouwen (door opleiding) van de plattelandsbewegingen, en om UNDROP tot leven te brengen, zodat het een effectief instrument wordt voor onze strijd.

De Verklaring van de Verenigde Naties over de rechten van boer.inn.en en andere mensen die op het platteland werken, ook bekend als UNDROP, is een VN-verklaring over mensenrechten die de rechten van boer.inn.en, de strijd van boer.inn.en en hun speciale relatie met Moeder Aarde internationaal erkent.

Ze werd in december 2018 goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de VN, na 17 jaar mobilisatie en onderhandelingen onder leiding van La Via Campesina, ’s werelds grootste beweging van boeren, boerinnen en hun bondgenoten. UNDROP is historisch omdat voor het eerst de realiteit en behoeften van boer.inn.en en plattelandsgemeenschappen worden aangepakt via mensenrechten en verplichtingen van staten.

De film, uitgebracht door La Via Campesina als onderdeel van haar vormingsprocessen, verkent de belangrijkste ideeën van UNDROP. Het legt uit hoe boer.inn.en deze verklaring kunnen gebruiken in hun strijd voor voedselsoevereiniteit, agro-ecologie, klimaatrechtvaardigheid, landbouwhervorming en mensenrechten.

Hoewel een verklaring niet juridisch bindend is voor staten, weerspiegelt de inhoud ervan vaak juridisch bindende internationale mensenrechtenverplichtingen. Zij onderstreept de verbintenis van de internationale gemeenschap om de mensenrechten van boer.inn.en te beschermen, te vervullen en te respecteren, namelijk het recht op:

* effectieve en niet-discriminerende toegang tot de rechter
* land, zaden, biodiversiteit, water en andere natuurlijke hulpbronnen
* informatie zoeken, ontvangen, ontwikkelen en verstrekken over de verwerking, afzet en distributie van hun producten
* voedsel en het recht om vrij te zijn van honger
* voedselsoevereiniteit en het collectieve recht op een gezond milieu
* sociale zekerheid en het recht op gezondheid, huisvesting en onderwijs
* genieten van cultuur en vrije ontwikkeling van cultuur
* en de rechten van boerinnen en andere vrouwen die op het platteland werken