24 janvier 2020

OESO neemt klacht Milieudefensie tegen ING in behandeling : “ING negeert al jaren wantoestanden in palmoliesector”

Brussel, 24 januari 2020 – Maandag 20 januari 2020, het nationale contactpunt van de OESO heeft vandaag een klacht van Milieudefensie tegen ING ontvankelijk verklaard. De klacht is uniek omdat een bedrijf voor het eerst wordt verweten dat het zélf bijdraagt aan wantoestanden. De klacht wordt gesteund door diverse internationale organisaties : ReAct, Fian Belgium, Brot für alle, FERN and CNCD- 11.11.11. 

NGO’s en verenigingen van gemeenschappen die getroffen worden door de activiteiten van palmolie-bedrijven, wijzen ING al decennia op concrete wantoestanden bij de bedrijven die ze financieren. “Op het terrein is er niets verandert, maar ING blijft geld steken in deze bedrijven. Dan word je op een gegeven moment medeplichtig." Zegt Anne Wijers van Milieudefensie.

Milieudefensie dient de klacht in samen met de Indonesische milieuorganisatie WALHI en het Liberiaanse Sustainable Development Institute (SDI). James Otto van SDI : “We worden hier dagelijks geconfronteerd met die misstanden. Lokale mensen worden beroofd van hun inkomsten en krijgen niet zoals beloofd werk op een plantage. Mensen die er wel werken worden uitgebuit, raken gewond en leven onder erbarmelijke omstandigheden.”

Oslan Purba van WALHI voegt toe dat ontbossing en landroof vaak plaatsvinden : “Waar het ons om gaat is dat we al 20 jaar lang case na case aandragen en dat Europese financiële instellingen de foute palmoliebedrijven gewoon blijven financieren. Nederlandse banken worden gezien als voorlopers op het gebied van duurzaamheid en mensenrechten maar in de praktijk zien we hier niet dat ze klanten effectief tot beter gedrag bewegen.”

Naast het documenteren van concrete gevallen van inbreuken door drie palmoliemultinationals - Noble Group, de Bolloré/Socfin Group en Wilmar International - brengt de klacht een veel breder onderliggend probleem aan het licht. : “Op papier vertelt ING’s MVO-beleid ons dat ze ver weg blijven van deze wantoestanden. Maar in de praktijk zien we daar niets van : de wantoestanden die worden aangeklaagd duren lang voort of worden helemaal niet opgelost. Deze klacht laat nogmaals zien dat we bindende wet- en regelgeving nodig hebben voor financiële instellingen om foute investeringen tegen te gaan”, zegt Anne Wijers van Milieudefensie.

Milieudefensie, WALHI en SDI stellen dat ING de OESO richtlijnen niet naleeft en hebben het Nederlandse Nationaal Contactpunt OESO-richtlijnen (kortweg NCP) gevraagd te bemiddelen en zo nodig met een oordeel te komen over de manier waarop ING het eigen MVO-beleid toepast. De organisaties zijn vooral kritisch omdat ING niet laat zien voldoende op de hoogte te zijn van bestaande misstanden, bekende misstanden op waarde weet te schatten of in staat lijkt te zijn deze adequaat op te lossen. Ook wil Milieudefensie dat de OESO aangeeft wanneer ING verantwoordelijk wordt voor het handelen van haar klanten en de impact van de misstanden die daar uit voortvloeien.

Naar verwachting komt het NCP in het voorjaar van 2021 met een uitspraak naar aanleiding van deze klacht. Tot die tijd zal het proces achter gesloten deuren plaatsvinden.

Vind hier de klacht : https://complaints.oecdwatch.org/cases/Case_543

Dit persbericht herneemt het persbericht van Milieudefensie van 20 januari 2020.

Articles en lien :

Photo (c) : Milieu Defensie