RIGHT(S) NOW ! Mars voor klimaat- en sociale rechtvaardigheid voor iedereen !

12 mai 2019 13h00

Afspraak op 12 mei om 13u aan Brussel Noord voor een betoging voor klimaat- en sociale rechtvaardigheid voor iedereen. We vragen de realisatie van artikel 23 van de grondwet, die het recht op een menswaardig leven voor iedereen garandeert. Een ambitieus klimaatbeleid bestaat niet zonder sociale rechtvaardigheid en de strijd tegen ongelijkheid is onmogelijk zonder oog voor de planeet. Spring mee op de kar ! Samen op straat, voor mens en klimaat. Op 12 mei vragen we luid en duidelijk : RIGHT(S) NOW !

Artikel 23 zegt : "Iedereen heeft het recht op een menswaardig leven.” Dat betekent concreet : een gezond klimaat, een goede job, gelijke rechten, betaalbare zorg, een menselijk migratiebeleid en niet elke maand moeten krabben om te overleven. Ook het recht op voedzaam voedsel valt onder artikel 23 die de verwezenlijking van onze sociale, economische en culturele rechten waarborgt.

Het huidige agro-industriële voedselsysteem is verantwoordelijk voor een groot deel van de klimaatopwarming. Ondanks het feit dat we mondiaal voldoende eten produceren leiden 815 miljoen mensen in de wereld honger. Ook in België deden 450000 personen vorig jaar beroep op voedselhulp. Tegelijkertijd wordt het voor boer.inn.en onmogelijk om te overleven. Een ding is dus duidelijk : het industriële agrovoedingssysteem komt tekort en bedreigt mens en natuur. De oplossing is het recht op voedsel centraal op de politieke agenda plaatsen en de transitie bewerkstelligen naar voedselsoevereiniteit in een agroecologisch systeem.

Op 12 mei komen we daarvoor op straat. We willen een laatste keer voor de verkiezingen een sterk signaal geven ! We moeten duidelijk maken waar de verkiezingen voor ons écht om draaien. Want als we niet van ons laten horen, dan zal er op politiek vlak weinig veranderen. Zonder beweging op straat, geen beweging in de Wetstraat !

PRAKTISCH

Programma

Afspraak om 13u aan station Brussel-Noord.
Betoging van 13u30 tot 15u30.
Vanaf 15u30 feestelijke apotheose met muziek, dans en speeches in het Jubelpark !

Parcours

De mars start bij station Brussel-Noord. De manifestatie verzamelt zich op de Koning Albert II-laan. Vervolgens gaat het via de Kruidtuinlaan naar de Kunstlaan. Daarna links afslaan naar de Wetstraat. Voorbij het Schumanplein naar het Jubelpark, daar gaat het slotmoment door.Klik hier voor het parcours.

Samen naar Brussel

Reis met mensen uit jouw regio samen naar Brussel ! Vanuit de grotere Vlaamse en Waalse steden worden gezamenlijke vertrekmomenten georganiseerd. Bekijk hier welke vertrekplaatsen al vastliggen.