24 juni 2019

SOCFIN en Bolloré onder druk : juridische stappen, verstoorde algemene vergadering en publieke mobilisaties in Europa

Brussel/Luxemburg/Parijs/Fribourg, 29/05/2019 – Het was een drukke week voor Hubert Fabri, Vincent Bolloré en de andere bestuurders van de twee multinationals, SOCFIN en Bolloré.
Geconfronteerd met een totaal gebrek aan actie om aan de eisen van de gemeenschappen te voldoen die getroffen worden door de rubber en palmolieplantages van SOCFIN, hebben de Europese NGO’s de druk opgevoerd met verschillende acties.

  • Maandag 27 mei : Vincent Bolloré ontvangt van de deurwaarder een dagvaarding om voor de rechtbank te verschijnen, ingediend door 10 kameroenese en Europese organisaties: « Door deze ongeëvenaarde juridische procedure vragen we de Franse rechter om de Bolloré-groep te verplichten zijn verbintenissen na te komen » verduidelijkt Marie-Laure Guislain, verantwoordelijk voor de rechtszaken bij Sherpa. Bolloré ging in 2013 verschillende verbintenissen aan ten aanzien van de lokale gemeenschappen en plantagearbeiders van Socapalm, een palmoliebedrijf in Kameroen dat rechtstreeks verbonden is met de groep.

  • Woensdag 29 mei : een twintigtal activisten ontvingen de aandeelhouders aan de algemene vergadering van de Bolloré groep in Parijs. Ze stelden het geweld op vrouwen van de locale gemeenschappen aan de kaak en brachten de lokale eisen over.