[September] Mensenrechten moeten centraal staan tijdens internationale onderhandelingen
 FIAN Belgium

[September] Mensenrechten moeten centraal staan tijdens internationale onderhandelingen

In deze nieuwsbrief blikken we terug op de cruciale VN-onderhandelingen over de Voedingsrichtlijnen in het kader van het recht op voedsel. We bespreken wat het belang is van deze onderhandelingen en welke de uitdagingen zijn. We onderschreven deze maand ook een kritische brief gericht aan de eerste wereldtop van publieke ontwikkelingsbanken. Samen met 200 andere organisaties roepen we op om de mensenrechten te respecteren bij ontwikkelingsinvesteringen. Ook kan je je inschrijven voor onze Greenwashing Tour : een begeleide wandeling in Brussel waar we de greenwashing praktijken van voedselbedrijven onder de loep nemen. Bekijk ook zeker de openstaande vacature bij FIAN !

200 organisaties roepen ontwikkelingsbanken op mensenrechten centraal te stellen tijdens de Wereldtop over mondiale ontwikkeling

Van 9 tot 12 november zal in Parijs de ‘Finance in Common Summit’ doorgaan, een bijeenkomst op hoog niveau van alle ontwikkelingsbanken. In een brief gericht aan het Franse ontwikkelingsagentschap, dat de top organiseert, roepen meer dan 200 organisaties van over de hele wereld, waaronder FIAN, op om op mensenrechten gebaseerde principes en door gemeenschappen aangestuurde ontwikkeling als prioriteit te agenderen en ervoor te zorgen dat dit tevens wordt weerspiegeld in de eindresultaten van de bijeenkomst.

FIAN werft een communicatieverantwoordelijke aan !

Wilt u zich graag inzetten voor de strijd voor voedselsoevereiniteit en het recht op voedzaam voedsel ? FIAN is op zoek naar een communicatieverantwoordelijke (0,8 VTE), met een contract van onbepaalde duur.

Kent u iemand die geschikt is voor deze functie ? Aarzel niet om de vacature te delen !

Voor duurzame voedselsystemen die een gezonde en adequate voeding bevorderen !

De voedingsrichtlijnen die onderhandeld worden in het kader van het VN-Comité voor wereldvoedselzekerheid (CFS) moeten voor de staten een leidraad vormen voor de verwezenlijking van het recht op voedzaam voedsel. Hoe ambitieuzer de richtlijnen, hoe groter de rol die ze kunnen spelen in de transformatie van de voedselsystemen naar agro-ecologie en voedselsoevereiniteit, waarbij iedereen toegang heeft tot een adequaat en duurzaam dieet.

GreenWashing Tour

In het kader van het filmfestival « Alimenterre 2020 » slaan FIAN, Quinoa, SOS Faim en Oxfam de handen in elkaar voor de organisatie van een GreenWashing Tour ! Je kan je verwachten aan een begeleide wandeling door de stad waarin we de meer dan bedenkelijke communicatie van voedselbedrijven onder de loep nemen. Deze rondleiding zal doorgaan in het Frans, maar iedereen is welkom !

© FIAN Belgium — 2020