Socfin/Bolloré-plantages: terwijl de winsten stijgen, duurt de repressie voort
Van Sierra Leone naar Nigeria, over Kameroen, Guinea en Ivoorkust, overal waar gemeenschappen in de buurt wonen van de industriële palmolie- en rubberplantages van Socfin/Bolloré vechten mensen voor hun rechten en worden ze geconfronteerd met harde repressie.
- Download de PDF
- Download de foto : "Marioba women May 5th 2022"
Op 25 en 31 mei 2022 zullen de groepen Bolloré en Socfin online hun jaarlijkse algemene vergaderingen houden, waarop ze stijgende winsten zullen presenteren. Socfin’s winst steeg in 2021 exponentieeltot maar liefst 80,4 miljoeneuro, het hoogste cijfer sinds 2014, en dat dankzijdehogereprijzen voorpalmolie en rubber. (1)
Verwacht wordt dat deze hoge winstcijfers ook in 2022 zullen aanhouden, aangezien de oorlog in Oekraïne het aanbod van zonnebloemolie heeft doen krimpen en de wereldwijde vraag naar palmolie heeft doen stijgen. In 2021 boekte de Bolloré Groep, die bijna 40% van Socfin in handen heeft, eveneens een duizelingwekkende winst van 6 miljard euro.
Deze winsten hebben een prijs, en die wordt gedragen door de gemeenschappen die in de buurt van de plantages wonen. Met name de gretigheid van Socfin om zijn plantages als "duurzaam" te laten certificeren, zorgt voor veel problemen op het terrein. Lokale gemeenschappen waren stomverbaasd toen ze hoorden dat Socfin een internationaal adviesbureau had ingehuurd (SCS Global) om een audit uit te voeren voor haar Afrikaanse plantages, terwijl talrijke landconflicten en sociale en milieuproblemen op het terrein blijven bestaan.
Afgelopen juli, hebben lokale gemeenschappen in Kameroen een persconferentie gehouden om te protesteren tegen het certificaat dat de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) afleverde aan Safacam, een dochteronderneming van Socfin.
Emmanuel Elong, voorzitter van de lokale organisatie Synaparcam, is resoluut: "Safacam voldoet niet aan de verschillende sociale en milieucriteria van RSPO".
Tenminste twee leden van de gemeenschap hebben melding gemaakt van intimidatie tijdens de audit. (2) In Ivoorkust, waar Socfin haar SOGB-plantages heeft, hebben dorpshoofden en de Vereniging van Ontheemde Dorpen (AVD, l’Association des Villages Déplacés) zich eveneens publiekelijk uitgesproken tegen de RSPO-certificering van SOGB omwille van onopgeloste landconflicten. (3)
In maart 2022 publiceerde de Sierra Leoneese organisatie Malen Affected Land Owners and Users Association (MALOA) een petitie tegen de certificering van de SAC-plantage van Socfin. 1.475 leden van de gemeenschap hebben de petitie ondertekend, waarmee ze verklaren dat vele situaties "in totale tegenspraak zijn met de RSPO-criteria en dat deze niet correct geëvalueerd werden door de auditeurs”. (4)
De ondertekenaarsmelden nu dat zij worden lastiggevallen: "Landeigenaren en stamhoofden die zich uitspreken tegen de twijfelachtige activiteiten van het bedrijf of die de schendingen van de mensenrechten door het bedrijf niet steunen, worden gearresteerd door de politie of ontslagen als stamhoofden”, verklaart een lid van MALOA. (5)
Begin mei hield de Nigeriaanse gemeenschap van Marioba, die vlakbij de Okomu Palmolieplantage wonen, een vreedzame demonstratie om te protesteren tegen het uitgraven van een enorme geul langs de weg tussen hun dorp en de plantage. De dorpelingen vrezen dat hun kinderen in de geul kunnen vallen. Het bedrijf beweert dat de geul nodig is om te voorkomen dat mensen palmnoten stelen, wat volgens het bedrijf zou neerkomen op een diefstal van 50 ton per maand. De demonstratie werd door de politie uiteen gedreven. Een 64-jarige weduwe, Iyabo Butu, werddaarbij in haar knie geschoten. (6) Zij heeft dringend medische hulp nodig en zal wellicht moeilijkheden ondervinden om te blijven vissen en aan landbouw te doen. De nettowinst van Okomu verdrievoudigde vorig jaar en verdubbelde nog eens in het eerste kwartaal van dit jaar.
"Als je je durft uit te spreken, dan wordt je gearresteerd. Als je protesteert om je stem te laten horen, word je neergeschoten. Nu is onze toekomst in gevaar. Hoe lang zullen wij deze praktijken, die winst boven menselijke waardigheid stellen, blijven verdragen en aanvaarden?” vraagt Sunday Ajele, een plaatselijke leider.
Socfin verleent ook beheersdiensten aan andere door conflicten geteisterde plantages, zoals Soguipah in Guinee. (7) In december 2021 gingen arbeiders in Soguipah in staking uit protest tegen de slechte arbeidsomstandigheden en onbetaalde lonen. Hun grieven zijn nog steeds niet opgelost. Socfin heeft echter recent aangekondigd dat zij haar samenwerking met Soguipah tegen het einde van het jaar zal stopzetten.
Bedrijven als Socfin maken enorme winsten met het land en de arbeid van gemeenschappen in Afrika en Azië. Bolloré’s blijvende betrokkenheid bij Socfin, ondanks de vermoedens van mensenrechtenschendingen, onopgeloste landconflicten en greenwashingpraktijken, is onaanvaardbaar.
"We zullen nooit stoppen met vechten voor ons land en wij zullen ons blijven verzetten tegen de repressie en de pogingen van Socfin en Bolloré om ons het zwijgen op te leggen," besluit Emmanuel Elong.
Voor meer informatie:
- Manuel Eggen (FIAN Belgium): manu@fian.be +32/478 93 37 47
- Léa Papinutti (ReAct Transnational): lea.papinutti@reactransnational.org+33/6 98 81 19 91
Ondertekenaars:
- Action Solidarité Tiers Monde (Luxemburg)
- Creatives for Justice (Zwitserland)
- Environmental Rights Action - Friends of the Earth (Nigéria)
- Fian Belgium (België)
- GRAIN International
- Green Scenery (Sierra Leone)
- HEKS Swiss Church Aid (Zwitserland)
- Justiciz (Liberia)
- Milieudefensie - Friends of the Earth (Nederland)
- Oakland Institute (Verenigde Staten)
- Public Eye (Zwitserland)
- ReAct Transnational (Frankrijk)
- Rettet den Regenwald - Rainforest Rescue (Duitsland)
- SOS Faim (Luxemburg) Synaparcam (Kameroen)
Bronnen
- Jaarverslag Socfin 2021 [ENG], vorige jaarverslagen.
- Centrum voor Milieu en Ontwikkeling/Vrienden van de Aarde Kameroen, Persbericht [ENG], 1 juli 2021.
- Association des Villages Déplacés (AVD),Verklaring van de dorpshoofden en het dagelijks bestuur van de AVD, 17 augustus 2021.
- Malen Affected Land Owners and Users Association (MALOA), Verzoekschrift tegen de RSPO certificering van Socfin, Sierra Leone [ENG], 10 maart 2022.
- Green Scenery, Persbericht [ENG], 6 mei 2022.
- Nigerian News Agency, “La société d’huile de palme et la communauté riveraines se disputent sur le creusement d’une tranchée pour mettre fin au vol de fruits” [ENG], 6 mei 2022 en The Sun, “https://www.sunnewsonline.com/edo-communities-protest-okomu-oil-palm-company-overalleged-marginalisation-oppression/” [ENG], 5 mei 2022.
- Farmlandgrab.org, "Socfin : Désordres en Guinée" [ENG], 18 mai 2022.