Oproep voor donaties

Steun voor lokale gemeenschappen die zijn getroffen door SIAT GROUP in Ghana, Nigeria en Ivoorkust

#madeinimpunity

Brussel, 22/09/2022 - In juni 2022 hadden wij het genoegen een delegatie van 5 vertegenwoordigers van boerengemeenschappen uit Ivoorkust, Nigeria en Ghana te verwelkomen. Wat hebben ze gemeen? Zij hekelen de monopolisering van hun land door een Belgische onderneming die gespecialiseerd is in de productie van rubber en palmolie: de SIAT-onderneming (Société d’investissement pour l’agriculture tropicale).

Meer dan ooit hebben zij onze steun nodig om zich te organiseren en hun rechten op te eisen tegen een kolos van de agro-industrie. Daarom doen we deze oproep voor donaties.


SIAT is een van de vijf grote ondernemingen die 75% van de oliepalmplantages in Afrika controleren. Het verkoopt zijn palmolieproducten aan grote multinationals zoals Unilever en Nestlé, en zijn rubberproducten voeden de toeleveringsketens van internationale bandengiganten zoals Michelin en Goodyear.

De ontvangst van deze delegatie was een sterk menselijk moment voor het FIAN-team, vooral na de periode van Covid-19 die deze internationale uitwisselingen zeer ingewikkeld maakte. Het bezoek van de delegatie was ook een unieke gelegenheid om de strijd van de gemeenschappen zichtbaar te maken en hun stem te laten horen. Gedurende tien dagen hebben we tal van activiteiten georganiseerd: debatten met het publiek; ontmoetingen met Belgische en Europese politici; discussieworkshops met de Belgische civiele maatschappij; ontmoetingen met de pers; en een publieke actie voor het hoofdkantoor van het bedrijf.

De organisatie van dit bezoek was een succes en hielp de gemeenschappen echt vooruit. De media en de politieke aandacht rond de zaak dwongen het bedrijf te reageren. SIAT heeft toegezegd bijeenkomsten te organiseren met vertegenwoordigers van de gemeenschappen in de verschillende landen om hun eisen te horen.

Dit is uiteraard slechts een eerste stap in de verdediging van de rechten van de gemeenschappen. Meer dan ooit hebben zij onze steun nodig om zich te organiseren en hun rechten op te eisen tegen een kolos van de agro-industrie. Daarom doen we deze oproep voor donaties.

Uw donaties zullen specifiek worden bestemd voor de ondersteuning van de strijd van de gemeenschappen, waaronder de financiering van bijeenkomsten tussen leden van de gemeenschap, workshops voor capaciteitsopbouw van mensenrechtenactivisten en logistieke steun voor de voorbereiding van bijeenkomsten met SIAT.

Wij danken u bij voorbaat voor uw solidariteit.

Het FIAN Belgium team

Doe een gift aan FIAN België

Om hen te steunen, stellen wij u voor uw bijdrage rechtstreeks te storten op de bankrekening van FIAN, met de vermelding "SIAT" in de mededeling.

  • IBAN: BE80 0001 3969 7477
  • BIC : BPOTBEB

FIAN Belgium houdt zich aan de ethische code van AERF: de Vereniging voor Ethische Fondsenwerving. In dit kader worden leden, supporters, donateurs en medewerkers geïnformeerd over de besteding van de ingezamelde gelden.

Meer over de SIAT-zaak

Meer weten over FIAN ?

Lees onze statuten, de samenstelling van onze Raad van Bestuur, onze aanpak i.v.m. financiële ethiek en ons Integriteitshandvest.

Bijzonderheden over onze financiële informatie zijn te vinden op de website van NGO Open Boek en in onze jaarverslagen.