Désolé, cet article n’existe pas en français. Langue d’origine : nl

12/2 Actie tegen de export van in Europa verboden pesticiden

12 février 2022 13h30

Station van Familleureux

7181 Familleureux Seneffe

Oproep tot actie op zaterdag 12 februari 2022 in Seneffe tegen de export van pesticiden die in Europa zelf verboden zijn, maar hier ondertussen wel nog volop geproduceerd worden. Vervoeg de lokale actievoerders vanaf 13h30 aan het stationsplein van Familleureux voor een optocht naar de fabriek van Syngenta.

Op zaterdag 12 februari 2022 vindt een actie plaats in Seneffe tegen de uitvoer van pesticiden die in Europa zelf verboden zijn, maar hier ondertussen wel nog volop geproduceerd worden. Vervoeg de lokale actievoerders vanaf 13h30 aan het stationsplein van Familleureux voor een optocht naar de fabriek van Syngenta.

Afspraak op zaterdag 12 februari 2022 vanaf 13.30 uur, op het stationsplein van Familleureux (enkel bereikbaar met de auto vanuit Brussel).

Om 14.00 uur zullen we een optocht houden met een reusachtige bij, een boer uit het Noorden en een boer uit het Zuiden die we zullen begeleiden naar de fabriek van Syngenta. Deze grote poppen zullen een minachtende dans met ons uitvoeren waarmee we willen laten zien dat we niet stilzwijgend willen toekijken !

En waarom ?

“Omdat de Syngenta-fabriek in Seneffe, de grootste in Europa, neonicotinoïden exporteert naar de rest van de wereld. Deze bestrijdingsmiddelen zijn in Europa verboden omdat ze gevaarlijk zijn voor bijen en bestuivers.”

Zijn bijen elders dan anders ?

Nee. Dus laten we logisch zijn en stoppen met het exporteren van deze dodelijke producten.

In tegenstelling tot Syngenta, respecteren wij degenen die onmisbaar zijn. En we zullen het laten zien. Er zal muziek zijn en diverse acties, alsook een toespraak van Larissa Bombardi, onderzoekster aan de universiteit van Sao Paulo in Brazilië.

Tenslotte zullen we naar de brug over het kanaal bij de Syngenta-fabriek marcheren en een spandoek op te hangen.

Boeren van de wereld, bijen van alle landen, leven zonder grenzen, laten we ons verzetten !

Europa en België zijn hypocrieten ! Zij verbieden het gebruik van giftige producten op hun grondgebied, maar niet de productie en verkoop ervan aan de rest van de wereld !

Actie ’Coup de dard’ om onze politici in beweging te krijgen. In Frankrijk, doen ze het ! Ze zullen de export stoppen ! Waarom wij niet ? Waarom niet heel Europa ?

16.30 einde van de demonstratie.

Meer info ?

Bekijk de video van Corporate Europe Observatory over dit onderwerp : https://www.youtube.com/watch?v=U7vP1o2vZAg