[Augustus] Free the Soil
 FIAN Belgium

[Augustus] Free the Soil

De vakantie loopt bijna ten einde. Wij sturen alvast enkele data door om in je agenda te zetten. Van 20 tot 25 September vindt er een kamp voor klimaatrechtvaardigheid en een massa actie van burgerlijke ongehoorzaamheid plaats in het noorden van Duitsland om onze bodems van chemische meststoffen te vrijwaren. De landbouwactiebrigades zullen er aanwezig zijn. Onmiddelijk nadien heten we je welkom in Wellin voor ons jaarlijkse vormingsweekend.

Free the Soil : Kamp voor klimaatrechtvaardigheid en Voedselsoevereiniteit

Van 19 tot 25 september organiseert Free The Soil een ’kamp voor klimaat en landbouwrechtvaardigheid’ in Noord-Duitsland bij Brunsbüttel. Naast het kamp zal er ook een grootschalige actie van burgerlijke ongehoorzaamheid plaatsvinden. Het doel van de actie is om een fabriek van een van de grootste kunstmestfabrikanten in Europa te blokkeren. De campagne wil klimaatvernieling bij de wortel aanpakken en de legitimiteit van de industriële landbouw op de helling te zetten !

FIAN Belgium zoekt een verantwoordelijke mobilisatie (60%)

FIAN is een internationale mensenrechtenorganisatie die werkt aan de realisatie van het recht op voedsel voor iedereen. FIAN is een internationaal netwerk bestaande uit verschillende nationale organisaties die lid zijn van FIAN internationaal. FIAN is momenteel aanwezig in 19 landen en in alle continenten.
FIAN zet zich in voor : Voldoende, veilig en voedzaam voedsel in duurzame en lokale voedselsystemen De soevereiniteit van volkeren over voedselsystemen en natuurlijke hulpbronnen en de (...)

Overmatig gebruik van biobrandstoffen zet druk op voedselzekerheid volgens IPCC

Vandaag, donderdag 8 augustus, publiceerde het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), het wetenschappelijk klimaatpanel van de VN, een nieuw speciaal rapport over landgebruik en klimaatverandering. Het rapport bevestigt dat het grootschalig gebruik van bio-energie een negatieve impact heeft op de wereldwijde voedselzekerheid en armoede. Volgens het IPCC is een beperkte inzet op bio-energie de manier om die negatieve impact te minimaliseren. België wil net meer biobrandstoffen gebruiken. Noord-zuidorganisaties Oxfam-in-België, 11.11.11, FIAN en CNCD-11.11.11 roepen België op om de doelstellingen aan te passen in de finale versie van het Nationaal Energie- en Klimaatplan dat eind dit jaar klaar moet zijn.

Vormingsweekend 2019

Het landbouwactiebrigade weekend van FIAN inspireert, vormt en wordt samen vormgegeven. Het is een moment om andere (toekomstige) brigadisten te ontmoeten. Wil je je engageren in de beweging voor voedselsoevereiniteit en bijdragen aan de agroecologische transitie ? Zin om de handen uit de mouwen en in de aarde te steken en te mobiliseren voor het recht op voedsel samen met de landbouwactiebrigades ? Dit weekend is the place to be !!

© FIAN Belgium — 2019