Appel à candidatures

Beleidsmedewerker/beleidsmedewerkster “Recht op voedsel en transitie naar duurzame voedselsystemen” (3/5 of 4/5)

Stuur je CV en een motivatiebrief voor 22 februari 2022

FIAN Belgique recherche un(e ) chargé(e ) de mission néerlandophone enthousiaste qui s’engage au niveau politique flamand , belge et international pour la réalisation du droit à l’alimentation et la transition vers des systèmes alimentaires socialement justes et écologiquement responsables , Belgisch en internationaal beleidsniveau inzet voor basés sur les principes basés sur les principes de l’agroécologie et de souveraineté alimentaire .

FIAN Belgium is de Belgische sectie van FIAN International en heeft haar kantoren in Brussel. FIAN Belgium ondersteunt de strijd voor het recht op voedsel zowel op internationaal niveau, in samenwerking met de andere FIAN-secties, als hier in België.

In België werkt FIAN samen met boerenbewegingen, sociaal-culturele organisaties en alle sociale bewegingen die opkomen voor een transitie naar duurzame voedselsystemen die het recht op voedsel eerbiedigen. FIAN werkt volgens 5 type activiteiten : beleidsbeïnvloeding, mobilisatie, steun aan sociale bewegingen, steun aan lokale strijden (casewerk) en onderzoek.

FIAN strijdt voor :

 • Toereikende, gezonde en voedzame voeding in rechtvaardige en lokale voedselsystemen
 • De soevereiniteit van volkeren over voedselsystemen en natuurlijke hulpbronnen en de bevordering van agro-ecologie

FIAN strijdt tegen :

 • Controle van bedrijven over voedselsystemen en voedselbestuur, de ontmanteling van de mensenrechten en de criminalisering van sociale en politieke strijd en actoren
  Milieu- en klimaatvernietiging

Taakomschrijving

Als beleidsmedewerk(st)er zet je dit werk verder op Vlaams niveau, met aanvullende taken op Belgisch, Europees en internationaal niveau.

 • Je doet onderzoek en behartigt belangen, je ontwikkelt beleidsaanbevelingen, onderneemt politieke acties en volgt het beleidswerk op Vlaams niveau (50% van je werktijd).
 • Daarnaast werk je ook op Belgisch, Europees en internationaal niveau rond concrete dossiers (30% van je werktijd).
 • Tot slot engageer je je ook voor bepaalde organisatorische taken en projecten (de overige 20% van je werktijd).

Je werkt rond de toegang tot grond voor boer.inn.en en je doet onderzoek naar en beleidswerk rond het recht op voedsel en de transitie van voedselsystemen in Vlaanderen. Afhankelijk van de campagnethema’s doe je aanvullend onderzoek en beleidswerk rond aanverwante thema’s, zoals de impact van pesticiden op de mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking voor het recht op voedsel (en de financiering daarvan), enz.

Je komt terecht in een klein, maar zeer geëngageerd horizontaal team, waarbinnen iedereen eigen rollen en verantwoordelijkheden heeft. Vanuit je uitvalsbasis in Brussel werk je nauw samen met partnerorganisaties en ondersteun je sociale bewegingen, waaronder Voedsel Anders, de Coalitie tegen de Honger en de bredere beweging voor agro-ecologie. Je wordt in je rol gevoed door je acht collega’s en door de Europese en internationale expertise van FIAN.

Profiel

 • De missie en visie van FIAN inspireren en motiveren je : de uitgangspunten van voedsel als mensenrecht, agro-ecologie en voedselsoevereiniteit liggen je nauw aan het hart.
 • Je hebt een opleiding of werkervaring op het gebied van rechten, politieke en sociale wetenschappen of andere relevante domeinen.
 • Je hebt kennis over het recht op voedsel en voedselsoevereiniteit, boerenrechten en agro-ecologische transitie.
 • Je bent in staat om beleidsaanbevelingen en politieke acties uit te werken in nauwe samenwerking met organisaties van boer.inn.en, sociale bewegingen en partnerorganisaties uit het middenveld.
 • Je hebt een vlotte pen en kunt ingewikkelde materie op een correcte, heldere en overtuigende manier overbrengen naar beleids- en opiniemakers.
 • Ervaring in (internationaal) projectmanagement en organisatietalent zijn een troef
 • Je drukt je foutloos uit in het Nederlands. Je kennis van het Frans en het Engels is goed genoeg om in deze talen te kunnen werken (je kan deze talen perfect verstaan en spreken). Idealiter is je kennis ook goed genoeg om in deze talen te schrijven.
 • Je beschikt over een basiskennis van computersoftware en sociale media. Je kan (leren) werken met “open source” programma’s (zoals LibreOffice).
 • Je bent een geëngageerde, flexibele, secure en betrouwbare teamspeler

Aanbod

 • Een boeiende en afwisselende job in een dynamische en horizontale organisatie in het hart van de internationale en Belgische beweging voor het recht op voedsel, agro-ecologie en voedselsoevereiniteit.
 • Een omgeving van teamspirit, activisme en engagement.
 • Contract van bepaalde duur (24 maanden), 3/5de of 4/5de VTE (te bespreken, afhankelijk van budget), met uitzicht op een contract van onbepaalde duur
 • Loon op basis van het barema van toepassing binnen de vereniging (CP 329.02, 4.1 of 4.2, afhankelijk van de graad). [Voorbeeldsalaris met 4 jaar ervaring (80% VTE) is 2480 euro bruto/maand]
 • Terugbetaling woon-werkverkeer, maaltijdcheques (7 euro/dag) en een jaarlijkse ecocheque (80 euro)
 • Mogelijkheid tot gedeeltelijk telewerk en glijdende uren, binnen het kader van een goede werking van het team en afhankelijk van de heersende coronamaatregelen.

Wij moedigen gender en (culturele) diversiteit in ons team ten zeerste aan !

Meer informatie ?

Heb je nog vragen over de jobomschrijving of de selectieprocedure, neem dan gerust contact met ons op, bij voorkeur via een email aan fian[a]fian.be, met als onderwerp : “Vacature beleidsmedewerker – Informatie”.

Hoe solliciteren ?

Stuur je CV en een motivatiebrief (maximaal twee pagina’s) voor 22 februari (middernacht) naar het volgende adres : fian[a]fian.be.

Voeg aan je motivatiebrief een link toe naar een campagne, onderzoek, artikel, actie, betoging of activiteit die je organiseerde/schreef of waaraan je hebt meegewerkt, die relevant is voor deze positie.

Belangrijk :

 • Vermeld in het onderwerp van de email : “Vacature beleidsmedewerker + naam en voornaam
 • Zorg ervoor dat de naam van de bijgevoegde documenten START met je naam+voornaam.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 7 en 8 maart 2022.

Indienst treding :

Zo snel mogelijk, bij voorkeur in de loop van maart 2022.