Actie

Beton kun je niet eten !

Internationale Dag van de Boerenstrijd aan de luchthaven van Luik

16 avril 2023

Bierset - Luik luchthaven

Meer info op www.boerenstrijd.be

Dit jaar vieren we de Internationale Dag van de Boerenstrijd op zondag 16 april. Een uitstekende gelegenheid om onze voedzame gronden te verdedigen en te protesteren tegen de verharding die hen dagelijks bedreigt. Laten we degenen die het misschien vergeten zijn eraan herinneren : beton kun je niet eten !

In Wallonië wordt jaarlijks gemiddeld niet minder dan 1560 hectare bebouwd. Dat is meer dan 3 voetbalvelden per dag. Grond wordt schaars, de prijzen rijzen de pan uit en landbouwers krijgen steeds moeilijker toegang tot grond, vooral jongeren die ons morgen met hun werk zullen helpen voeden.

In het zuiden wordt elke dag land afgenomen van boerengemeenschappen om ons voedsel te produceren. Hier landbouwgrond volbouwen, betekent dat we elders landbouwgrond weghalen. Zoek de fout !

Op 16 april voeren we actie in Bierset tegen de uitbreiding van de luchthaven van Luik ! Ondanks het massale verzet van de omwonenden houdt de honger van deze reus niet op. Na meer dan tien boerderijen te hebben onteigend en vruchtbare grond in beton te hebben gegoten, is nog steeds bijna 280 hectare in de regio het doelwit.

Als deze uitbreiding doorgaat, zullen bovendien alle klimaatinspanningen van Wallonië tot nul gereduceerd worden. Dit kan zo niet doorgaan ! Samen komen we in actie !

📢 Kom mee actievoeren op zondag 16 april in Bierset 🚶‍♂️🚶🏾‍♀️

OP HET PROGRAMMA

Rally en optocht, planten van aardappelen en uien op bedreigde grond, spel en animatie, workshop, vergaderingen en ontmoetingen met andere medestanders in de strijd tegen de agro-industrie, muziek en concert (line-up volgt nog), eten en drinken tegen vrije bijdrage (neem contant geld mee)

PRAKTISCHE INFO

Zondag 16 april van 10u30 tot 17u00
Trefpunt Rue des communes (4460, Grace-Hollogne) om 10.30 uur
Vertrek van de optocht om 11 uur

TRANSPORT

Gedetailleerde vervoersinformatie HIER
Bussen zullen beschikbaar zijn vanaf het station van Bierset.
Een ochtendbus zal vertrekken vanuit het centrum van Luik (station Luik Guillemins).
SCHRIJF je ruim op tijd in voor de busplaatsen op de website www.luttespaysannes.be
Vertrek met de fiets vanuit het centrum van Luik (PLACE DU BATTY) om 9 uur.
Als u met de auto komt via de E42 kan u gemakkelijk parkeren in de rue Saint Exupéry (op 15 min) - bied CARPOOL aan als u kunt.

Alle info en documenten staan op de website : www.luttespaysannes.be

Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van deze Internationale actiedag, dat vind je in dit portret op Voedsel Anders.

En ... neem een ui mee ! :) »