Dubbelfeest “zaak Huts” : moratorium verkoop Gentse publieke gronden verlengd !

Welkom op het overwinningsfeest zaterdag 10 december, 13u, bij TimeLab in Gent

10 décembre 2022 13h00

Timelab

Kogelstraat 34, 9000 Gent (nabij Dampoort).

Zie en deel de evenement op facebook

Opnieuw goed nieuws in de zaak Huts. Eerder was er al de overwinning van boer Pieter en boerin Annelies van bioboerderij De Vierklaver in de rechtszaak die ze aanspanden tegen de verkoop van 450 hectare publieke landbouwgrond van het Gentse OCMW aan een dochteronderneming van Fernand Huts, topman van havenbedrijf Katoen Natie.

Door de nu al historische uitspraak wordt de verkoop geannuleerd en zijn de gronden dus opnieuw eigendom van het Gentse OCMW. Dat zorgt ongetwijfeld voor behoorlijke kopzorgen, aangezien een deel van de gronden ondertussen al doorverkocht zijn. Het Gentse stadsbestuur bekijkt nog de opties om in Cassatie te gaan, maar het vonnis over de grond van de zaak was duidelijk.

En dan kwam er het bericht dat het Gentse stadsbestuur het moratorium op de verkoop van publieke landbouwgrond, dat eind dit jaar zou aflopen, verlengt tot 2025 ! Daardoor is er meer tijd om te werken aan een degelijke visie over hoe publieke landbouwgrond ingezet kan worden in de stedelijke voedselstrategie. Iets waartoe schepen voor landbouw Tine Heyse (Groen) zich alvast verbonden heeft.

En wat ons hoopvol stemt dat dit een goede basis kan vormen om de razendsnelle uitverkoop van publieke landbouwgronden te stoppen. Laat deze gronden een hefboom zijn in de transitie naar ecologisch en sociaal verantwoorde lokale voedselstrategieën, gebaseerd op agro-ecologie en voedselsoevereiniteit. En zet ze in om toegang tot grond te voorzien voor lokale, biologische en agro-ecologische boeren die klaar staan om aan de slag te gaan, maar die moeilijk grond vinden.

Dubbele reden dus om de overwinning in de zaak Huts te vieren !

Welkom op zaterdag 10 december vanaf 13u bij Timelab, Kogelstraat 34, 9000 Gent (nabij Dampoort).

Met toespraken, Hutsepot en muziek door de Kletzkousen !


Meer info

  • Voor wie geïnteresseerd is in de grondproblematiek is er aansluitend een lezing van prof Dirk Löhr, georganiseerd door TeDuur.be