30 mars 2021
Mobilisatie

Internationale Dagen van de Boerenstrijd

Bijeenkomst op zondag 18 april in Frameries

18 avril 2021 10h30

Chemin de Binche, 7033 Frameries (Bergen)

CLAREBOUTS AARDAPPELEN
Die aardappelen liggen ons zwaar op de maag !

Ondanks sterke tegenstand van de omwonenden en groeiende onthullingen over wanpraktijken in de sector, is CLAREBOUT nog steeds van plan een gigantische frietfabriek voor de export te bouwen. We willen dit model niet.

Schrijf je hier in !

Laten we gezamenlijke actievoeren om de 10de verjaardag van de Internationale Dagen van de Boerenstrijd in België te vieren ! Patatisten uit alle windstreken, kom op 18 april naar Frameries om samen de doodlopende wegen van het landbouwproductiesysteem aan te klagen en de boeren te steunen die alternatieven voorstellen !


10 jaar Boerenstrijd in België !

Gebakken, in stoemp, gepureerd, in kroketten of gefrituurd, aardappelen zijn inderdaad een belangrijke basis van ons voedsel en onze cultuur. Vers of verwerkt, we eten er tussen de 16 en 53 kg per jaar van... Maar wat zit er achter deze geweldige aardappelen ?

Hoe worden ze geproduceerd en verwerkt ? Welke variëteiten worden geteeld en in welke hoeveelheden ? Worden ze ter plaatse gegeten of worden ze geëxporteerd ? Wat is de impact van de aardappelteelt op de prijs van landbouwgrond in Wallonië ? Wie controleert de markten en ketens en welke gevolgen heeft dat voor de landen in het Zuiden ? Welke impact hebben onze heerlijke pakjes friet op de biodiversiteit, de bodem en het klimaat ? Kortom : hoe ziet de aardappelsector in België eruit ?

Weet je hoe je aardappelen moet planten ?

Op het programma (10u30 tot 16u30 uur) : Poten van biologische aardappelen op door de industrie opgekochte grond - Workshops - Actietheater - Aardappelspelen - Vergadering - Bijeenkomst van collectieven die strijden tegen de agro-industrie - Knabbels om mee te nemen.

Boer.inn.en, tuiniers, coöperanten, geëngageerde eters, activisten en militanten voor voedselsoevereiniteit en klimaatrechtvaardigheid, koks, klanten van korte keten initiatieven, leden van verenigingen die zich inzetten voor alternatieve landbouwsystemen, deze oproep is voor jullie !

Het hele boerenlandschap zal er zijn !

(Voor deze mobilisatie is een toelating aangevraagd – we volgen de COVID-maatregelen)

Neem deel en schrijf je in via dit onlineformulier !

Wil je meer weten ?

Om meer te weten over de aardappelsector of over de organisatie van deze twee dagen van mobilisatie, ga naar de website van Luttes Paysannes of volg het Facebook-evenement

Contactpersonen :