Kiemkracht voor het volk !
3 mai 2022 20h00
online sessieIn deze Kiemkrachtsessie (een webinarreeks van Voedsel Anders en Velt) nemen Solidagro en FIAN Belgium voedselsoevereiniteit en -democratie onder de loep. We gaan op zoek naar manieren om als burger het heft in eigen handen te nemen. Word geïnspireerd van je winkelkar tot je bord ! Ben jij boer.in of voedselverwerker ? Ontdek hoe samenwerking ook de boerenstiel kan verrijken.
Kiemkracht voor het volk !
Wereldwijd werken stadsbesturen aan lokale plannen en voedselstrategieën om duurzaam, toegankelijk en gezond voedsel aan te bieden in hun stad. Welke (internationale) dynamieken schuilen hierachter en welke rol kunnen burgers spelen in de ontwikkeling van deze strategieën ? De ene voedselstrategie is de andere niet !
- Verwelkoming door Fairouz Gazdallah (moderator, Solidagro) + filmpje over agro-ecologie (10min)
- Dr. Han Wiskerke (Universiteit Wageningen) : Introductie wat is een voedselsysteem en wat is een voedselstrategie ? Hoe verschillen deze, en wat zijn een paar tendensen die in bijna alle steden voortkomen ? (20 min)
Hoogleraar in de rurale sociologie Han Wiskerke (Universiteit van Wageningen) was in de afgelopen 15 jaar, vaak als coördinator, betrokken bij een groot aantal internationale onderzoeksprojecten naar onder meer multifunctionele landbouw. Doorheen de jaren heeft hij zijn expertise over landbouw op het platteland verbreed tot ook stadslandbouw. Hij kan veel vertellen over voedselbewegingen en –strategieën.
- Dr. Maarten Crivits : Lokale voedselstrategieën en voedselbeleid in Gent, waar De Hongerige Stad campagne voert tegen de verkoop van publieke landbouwgronden (eigendom van het Gentse OCMW) (15min)
Dr. Maarten Crivits is wetenschappelijk onderzoeker en actief binnen het Gentse burgerinitiatief De Hongerige Stad. Daarvoor werkte hij aan het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (Universiteit Gent), een interdisciplinair onderzoeksteam waar hij werkte aan scenario-ontwikkeling, alternatieve voedselsystemen en sociologische theorie. Hij doctoreerde in de politieke wetenschappen op het thema bestuur en democratie in het landbouw- en voedselsysteem.
- Koen Wynants (Commons Lab) : Hoe lokale burgercollectieven in Antwerpen bijdragen aan een ander voedselsysteem. (15 min)
Koen Wynants is al jaren een geëngageerd inwoner van Antwerpen. Hij is o.a. actief bij verschillende burgercollectieven die bijdragen aan een ander voedselsysteem (De Verborgen Kloostertuin, Fundament 2060, Coop 2060, Buurthoning 2060, …). In 2017 kwam Koen in contact met de internationale commonsbeweging en heeft hij Commons Lab opgericht. Aanvankelijk als een kleinschalig, lokaal burgerinitiatief. Ondertussen is Commons Lab vzw erkend als een Vlaamse socio-culturele organisatie.
- Panelgesprek over lokale voedselstrategieën en de rol van agro-ecologie hierin (15 min) + vragen van het publiek (10min.)
- Kristel Cuvelier (FIAN Belgium) : Zelf actie ondernemen : introductie op de Landbouwbrigades (5 min)
🖊️ Schrijf je nu gratis in en ontvang de link voor deze webinar
Deze webinar maakt deel uit van Kiemkracht, het jaarlijkse festival van Voedsel Anders en Velt vzw. Ontdek het volledige programma op https://www.voedsel-anders.be/kiemkracht