Leider ist dieser Text nicht auf Deutsch verfügbar.
24. Mai 2022
FIAN International

Kleinschalige vissers zijn de bewakers van onze wateren en zeeën

Observatorium voor recht op voedsel en voeding | WATCH 2022

Gelanceerd op Wereld Visserij Dag, Stewards of our Waters and Seas - Time to Recognize and Support Small-Scale Fishers onderzoekt kritisch de uitdagingen voor kleinschalige vissers, inclusief de beleidsprocessen en het mondiale visserijbestuur die hun recht op voedsel en voeding beïnvloeden. Nu de concurrentie om de controle over de watervoorraden in de wereld toeneemt, roept de Right to Food and Nutrition Watch 2022 op tot een wereldwijd visserijbestuur dat kleinschalige vissers erkent als beheerders van aquatische ecosystemen en hun rechten beschermt tegen de aanval van de winningsindustrieën en andere commerciële belangen.

Dit rapport van de Right to Food and Nutrition Watch is opgedragen aan ambachtelijke en traditionele vissers die zich uitspreken tegen de kapitalistische aanval op hun grondgebied en terugvorderen wat is onteigend van vissersgemeenschappen over de hele wereld.

De water- en visbestanden van de wereld leken ooit overvloedig en eeuwig. Dat is vandaag de dag niet meer het geval. Over de hele wereld worden kleinschalige vissers geconfronteerd met beperkingen van hun levensonderhoud door de visserij en verliezen zij hun band met het water en hun eigen identiteit. Meer dan 482 miljoen traditionele vissers zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de wateren en zeeën. Zij spelen ook een sleutelrol bij de instandhouding van aquatische ecosystemen door middel van duurzame visserij. Toch worden hun recht op voedsel en voeding en aanverwante mensenrechten vaak genegeerd, in gevaar gebracht of ronduit geschonden door de toenemende inbezitneming van oceanen en gebieden door winningsindustrieën.

Mijnbouw, olie- en gasontwikkeling, overbevissing en uitputting van hulpbronnen door grootschalige industriële visserij, uitbreiding van de industriële aquacultuur, toerisme, de aanleg van havens en infrastructuurprojecten, en instandhoudingsinitiatieven van bovenaf dragen bij tot de vernietiging van oceaanecosystemen en een verergering van de klimaatverandering.

In deze context is het rapport Right to Food and Nutrition Watch 2022 gewijd aan ambachtelijke en traditionele vissers die zich uitspreken tegen de kapitalistische aanval op hun grondgebied en terugvorderen wat is onteigend van vissersgemeenschappen over de hele wereld.

Stewards of our Waters and Seas - Time to Recognize and Support Small-Scale Fishers is gelanceerd op Wereldvisserijdag en is gepubliceerd door het Global Network for the Right to Food and Nutrition. Er wordt kritisch gekeken naar de uitdagingen voor kleinschalige vissers, waaronder beleidsprocessen en wereldwijd visserijbestuur die van invloed zijn op hun recht op voedsel en voeding.

De 2022 Watch richt zich ook op vrouwelijke vissers die zwaar worden getroffen door water- en oceaanroof.

"De hedendaagse ontwikkeling, onder het mom van de zogenaamde blauwe economie, blijft ambachtelijke vissersgemeenschappen beroven van waterlichamen die essentieel zijn voor hun recht op voedsel en voeding", zegt Margare Nakato van KATOSI Women Development Trust, een lid van het World Forum of Fish Harvesters and Fishery Workers (WFF) in Oeganda.

Vrouwen vissen niet alleen, maar houden zich ook bezig met activiteiten na de oogst, wat enorm bijdraagt aan het welzijn van huishoudens en de duurzame productie van voedzaam voedsel, met name voor plattelandsgemeenschappen. Toch worden zij niet erkend en gemarginaliseerd, en worden besluiten genomen zonder hun inspraak.

2022 is het Internationaal Jaar van de kleinschalige visserij en aquacultuur en het zou een gemiste kans zijn als kleinschalige vissers niet werden erkend en ondersteund als rentmeesters van de ecologie van de oceanen door hun duurzame beheer van de hulpbronnen.

"Wij zullen niet langer tolereren dat ons volk "blauw wordt geschut", wat overal ter wereld gebeurt. De huidige verschrikkelijke crisis van natuur en milieu is het resultaat van de hebzucht van bedrijven, gesteund door regeringen", zegt Jones Spartegus van National Fishworkers Forum (NFF) India, een lid van het World Forum of Fisher Peoples (WFF).

"We roepen de internationale gemeenschap op haar steun te verlenen om ervoor te zorgen dat de oceaan en zijn hulpbronnen worden teruggegeven aan ons en onze toekomstige generaties."