Uitnodiging

Learning by doing : strategies for a multi-level transition towards sustainable right-based food systems

22 mai 2024 14h00

The European Economic and Social Committee (EESC)

FIAN België draagt de transitie van voedselsystemen hoog in het vaandel en nodigt jullie graag uit voor het evenement “Strategies for a multi-level transition towards sustainable right-based food systems”.

Dit evenement wordt georganiseerd door FIAN België in samenwerking met het Europees Economisch en Sociaal Comité van de Europese Unie. Dit evenement maakt deel uit van het CRESS-project (Collaborative Action and Learning for Local Rights-based Sustainable Food Systems) dat wordt gefinancierd in het kader van Erasmus+.

Dit evenement vindt plaats op 22 mei van 14:00 tot 17:30 in het Europees Economisch en Sociaal Comité. Dit evenement zal ook online worden uitgezonden. Het gaat door in het Engels en het Frans.

Aarzel niet om te registreren voor 14 mei

See this article in English

Context

Omgaan met de complexiteit van voedselsystemen vereist een holistische en gezamenlijke aanpak, gebaseerd op onderbouwde experimenten en sociale innovatie die niemand achterlaat. Een aanpak die de verschillende spelers aanmoedigt om betrokken te raken bij bestuursstructuren, van lokaal tot Europees niveau. Zo kunnen ze doelstellingen en acties integreren op verschillende niveaus en in alle domeinen die invloed hebben op voedselsystemen.

Op basis van 60 ervaringen met voedselgerelateerde initiatieven in zes Europese lidstaten wil dit project de kennis en capaciteit van Europese maatschappelijke organisaties en overheden vergroten om zich in te zetten voor lokale voedselsystemen voor democratische besluitvorming.

De doelstellingen van dit evenement zijn :

  • De resultaten van het CRESS-project presenteren en richting geven aan de coalitie van belangen tussen stakeholders van het voedselsysteem voor de ontwikkeling van toekomstig beleid op verschillende schalen.
  • Een ruimte voor overleg creëren om te beoordelen hoe het beleidskader en de ruimten van de EU kunnen worden gebruikt om de transitie van voedselsystemen op lokaal niveau te ondersteunen.
    * Innovatieve ervaringen in lokale voedselduurzaamheid aantonen die de ontwikkeling ondersteunen van een voedselbeleid op EU-niveau dat gebaseerd is op educatie.

Het programma :

14.00 - 14.10 : Inleiding & Welkom | Almudena Garcia Sastre - FIAN Europa

14.10 - 14.20 : Hoe kan de EU een leidende rol spelen in het bevorderen van voedseldemocratie voor de transformatie van voedselsystemen ? | Peter Schmidt - Voorzitter van de NAV-afdeling, Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC)

14.20 - 15.10 : Sessie I - Bewijs voor sociale innovatie in democratische voedselbeleidsvorming in de hele EU

  • Een lokale visie - CAD Namurois | Ludivine Alen - Eco conseillère Service Air Climat énergie - SACé Département de l’Aménagement Urbain - DAU VILLE DE NAMUR
    * Een regionaal perspectief - Raad voor Goed Voedingsbeleid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
    | Brigitte Grisar - Federatie van Sociale Diensten
  • De federale aanpak - Duitse raden voor voedselbeleid | Sabine Past - Voorzitter van de raad voor voedselbeleid van Heidelberg

Pauze

15.30 -16.45 : Sessie II - Strategieën voor een overgang op meerdere niveaus naar duurzame, op rechten gebaseerde voedselsystemen

  • Presentatie van de Atlas : Wat kunnen we leren van participatieve voedselgerelateerde initiatieven in heel Europa ? | Sofia Alorda - Waarnemingscentrum voor economische, sociale, culturele en milieurechten (ODESCA)
  • Hoe verbinden we de punten ? Een op het recht gebaseerde architectuur voor een meerlagig bestuur voor voedselsysteemtransformatie | Emily Mattheisen - FIAN Internationaal
  • Europese beleidsbarrières voor voedselsysteemtransformatie | Oriane Petit - FIAN Europa
  • Methodologieën voor participatieve beleidsvorming om voedselsystemen te transformeren op EU-niveau | Sofia Alorda - Waarnemingscentrum voor economische, sociale, culturele en milieurechten (ODESCA)
  • Naar een Europese Raad voor het Voedselbeleid als nieuw bestuursmodel in het toekomstige EU-kader voor duurzame voedselsystemen | Piroska KÁLLAY, voorzitter van de vaste groep voor voedselsystemen en rapporteur voor advies van het EESC

17.05 -17.20u - Vragen en antwoorden

17.20-17.30u - Conclusie en slotopmerkingen

Het evenement is in het Engels en Frans.


Dit evenement wordt georganiseerd door FIAN België in samenwerking met het Europees Economisch en Sociaal Comité van de Europese Unie. Dit evenement maakt deel uit van het CRESS project (Collaborative Action and Learning for Local Rights-based Sustainable Food Systems) gefinancierd onder Erasmus+.