12 décembre 2017

Meer dan duizend Belgen komen in actie voor klimaatverandering na afloop van de top in Bonn

In het weekend van 18 en 19 november hebben meer dan 1000 Belgen actie gevoerd voor een Belgisch Klimaat- en Energieplan. De acties vonden plaats tijdens het weekend dat volgde op het einde van de klimaattop in Bonn (COP 23). 1100 mensen demonstreerden per fiets over heel België (Brussel, Namen, Antwerpen, Gent, Gent, Aalst en Leuven).[1] Er vonden ook nog een tiental andere acties plaats, zoals een postercampagne in Brussel en een enorm spandoek dat aan de triomfboog van het jubelpark werd gehangen. [2] De acties werden georganiseerd in het kader van de oproep #Belgiëactnow die uitging van meer dan 40 Belgische organisaties en burgerbewegingen.[3]

“De klimaattoppen volgen elkaar op, maar de engagementen van de Europese landen blijken nog steeds grotendeels ontoereikend om de doelstellingen in het Akkoord van Parijs te bereiken, met name : duidelijk onder de grens van 2°C blijven en inspanningen leveren om de klimaatopwarming tot 1,5°C te beperken. We zijn niet langer tevreden met praatjes en beloftes. Het wordt dringend tijd dat er beleid tot stand komt dat voor alle aspecten van onze Belgische samenleving rekening houdt met de beloftes die in Parijs uitgesproken werden” vertelt Mathias Balcaen, woordvoerder van het #BelgiumActNow platform.

In 2015 won België nog de prijs van ‘fossiel van de dag’ bij de start van COP21, doordat onze ministers erin geslaagd waren om in Parijs te arriveren zonder nationaal klimaatakkoord. De situatie in ons land is dit jaar nauwelijks beter. België heeft nog steeds geen nationaal klimaatplan en de uitstoot van broeikasgassen stijgt opnieuw sinds 2014. Terwijl bepaalde ministers zich in de media op de borst kloppen voor het geleverde werk, zit België nog lang niet op koers voor het bereiken van de Europees vastgelegde doelstellingen voor 2020.

“COP23 wordt afgesloten op 18 november en ons land eindigt weer helemaal achteraan in het rijtje op het vlak van de strijd tegen de klimaatopwarming. Met #BelgiumActNow eisen we dat aan de vooravond van de verkiezingen in 2018 en 2019, klimaatrechtvaardigheid centraal op de politieke agenda komt te staan, zowel lokaal, regionaal, federaal als Europees !” Onderstreept Mathias nog. Daarom stopten de fietsdemonstraties onder meer voor het Brusselse, Vlaamse en Waalse parlement en voor het kabinet van minister Marghem, waar ze een eisenlijst neerlegden.[4]

[1] Er waren 500 deelnermers in Brussel, 80 in Namen, 80 in Antwerpen, 140 in Aalst, 40 in Leuven en 250 in Gent.

[2] Alle acties kan je hier terugvinden : http://climate-express.be/act-now-acties/

[3] #BelgiumActNow is gelanceerd door verschillende organisaties, waaronder :

Climate Express, Liga voor de Mensenrechten, Greenpeace, Quinoa, Klimaat & Sociale Rechtvaardigheid, Rencontre des continents, FIAN, IEW, Associations 21, Fugea, Cociter, 350 Belgium, Oxfam, Le Réseau des GASAP, FUCID, ADG, Gracq, Réseau ADES, Courant d’air, CADTM, Ferréole, MAP, écolo J, Empreintes asbl, SOS Faim, Financité, Comac, FEF, Les Bloemekets, Les colobris de l’environnement, Hart boven Hard, Climaxi.be, PTB, PVDA, Entraide et fraternité, LEF-FGE, DBA, 113eweging, Fin du nucléaire, Groen, MOC, etc.

[4] Je kan de eisen hier terugvinden : http://climate-express.be/eisen/

Photos