Nieuwsbrief FIAN Belgium

Nieuwsbrief FIAN Belgium

Ahoi FIANista’s,

Via deze nieuwsbrief nodigen we jullie graag uit op de Trefdag die we samen met onze partners organiseren op zaterdag 2 juli 2022 op CSA-boerderij Rawijs (nabij Gent). De plaatsen zijn beperkt, dus tijdig inschrijven is de boodschap!

Ook zeer welkom op het Boerenforum van 14 juni in Poperingen, waar je alles te weten komt over de dubbeldoelkoe.

Graag jullie hulp voor de briefschrijfcampagne voor een ambitieuze zorplichtwet. Neem vijf minuutjes de tijd en verstuur enkele brieven naar bevoegde ministers. Teken meteen ook de petities tegen de deregulering van nieuwe ggo’s en de import van dadels en olijven uit bezet gebied in Palestina. Alle linken hiernaar bevinden zich in het artikel rond de zorgplichtwet.

Verder stellen we met trots onze nieuwe publicaties en studies voor, waaronder Boze Patatten, de langverwachte Nederlandse vertaling van de studie van Manuel Eggen over de aardappelindustrie. En de beleidsnota rond de toegang tot grond en een studie over de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO).

Ook weer heel wat nieuws rond de palmolie- en rubberplantages van Socfin, waar de repressie tegen de lokale bevolking die zich verzet tegen het verlies van hun gronden voortduurt. En we kijken terug op tien jaar Richtsnoeren voor Landbeheer.

Tot slot ook een warme oproep naar vrijwilligers die af en toe een artikel, persbericht of rapport naar het Nederlands willen vertalen. Ook mensen met kennis van tekstrevisie en eindredactie zijn meer dan welkom! Contacteer ons gerust voor meer informatie.

Regenachtige groetjes,
FIAN Belgium

Beleidsnota: agro-ecologische boer.inn.en hebben nood aan grond

De toegang tot landbouwgrond voor agro-ecologische boer.inn.en is essentieel voor de transitie naar een ecologisch en sociaal rechtvaardig voedselsysteem. Er bestaat in Vlaanderen te weinig wetgeving om landbouwgrond voor landbouw te vrijwaren en de toegang ervan voor boer·inn·en te verzekeren. In deze beleidsnota analyseren De Landgenoten en FIAN Belgium de struikelblokken en bieden mogelijke oplossingen om tot een beleid te komen dat deze broodnodige transitie bevordert.

Lees de beleidsaanbevelingen

BIO als actor van ontwikkelingssamenwerking

Tien jaar na de studie van de Vlaamse koepel 11.11.11 "Ondernemen tegen armoede?" over de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO), publiceren 11.11.11/CNCD en de Coalitie tegen de Honger een nieuwe studie. Deze studie maakt de balans op van de hervormingen die binnen deze financiële instelling werden doorgevoerd en evalueert de impact ervan op het vlak van klimaat en landbouw. Enkele maanden voor de vernieuwing van het beheerscontract willen we via deze studie en de begeleidende beleidsnota’s het debat (her)openen.

Lees hier de samenvatting van het nieuwe rapport (in het Engels)

Socfin/Bolloré-plantages: terwijl de winsten stijgen, duurt de repressie voort

Van Sierra Leone naar Nigeria, over Kameroen, Guinea en Ivoorkust, overal waar gemeenschappen in de buurt wonen van de industriële palmolie- en rubberplantages van Socfin/Bolloré vechten mensen voor hun rechten en worden ze geconfronteerd met harde repressie.

Trefdag vrijwilligers en sympathisanten

2 juli 2022 15h37

CSA-boerderij Rawijs

Lochristi

Inschrijven

FIAN Belgium nodigt vrijwilligers en sympathisanten uit voor een niet te missen trefdag op zaterdag 2 juli op CSA-boerderij Rawijs in Lochristi. We organiseren de trefdag samen met De Landgenoten, Boerenforum, Landbouwbrigades, Solidagro en Wervel. Het thema van de dag is dan ook “een brede beweging voor agro-ecologie”. We brengen onze achterban samen voor een dag vol boeiende activiteiten en heel wat momenten om te netwerken met andere, gelijkgezinde agro-ecologische enthousiastelingen. Schrijf je snel in via deze link.

"Wij behoren tot het land": 10 jaar Richtsnoeren voor landbeheer

FIAN Belgium sluit zich aan bij meer dan 100 organisaties van kleinschalige voedselproducenten, inheemse volkeren, arbeiders, stedelijke gemeenschappen en het maatschappelijk middenveld om staten en de Verenigde Naties op te roepen landhervormingen door te voeren en het recht op land te realiseren.

De toekomst van de dubbeldoelkoe

14 juni 2022 09h00

DE TOEKOMST VAN DUBBELDOEL

Boerderij Stoppel (gemakkelijk bereikbaar met de trein)

Helleketelweg 15, 8970 Poperinge

Op 14 juni brengt boerenforum boeren en boerinnen samen te Poperinge . Vanaf 9u op boerderij Stoppel bij Fien te Poperinge en gaan op bezoek...

Is de dubbeldoelkoe met uitsterven bedreigd of is ze net de oplossing voor ons toekomstig landbouwmodel? Boeren en boerinnen wisselen hun ervaringen en vragen uit rond werken met dubbeldoel.

"Mensenrechten zijn onbetaalbaar!"

Vind jij het ook belangrijk dat je je als consument niet steeds moet afvragen of de producten die je aankoopt wel in faire omstandigheden zijn gemaakt, met respect voor mens, milieu en waardig werk? Zorg er mee voor dat de verantwoordelijkheid van bedrijven duidelijk wordt vastgelegd in een Belgische zorgplichtwet en eis mee met ons dat onze politici hier werk van maken. Zo kunnen we samen grove schendingen van mensenrechten en milieunormen een halt toeroepen.

Laten we samen de zorgplicht van multinationals eisen ! Doe mee aan de briefschrijfactie ->https://11.be/zorgplicht#briefschrijfactie]

Studie "Boze Patatten!"

Deze studie behandelt de aardappelsector in België. Ze analyseert de evolutie van de sector met betrekking tot de huidige uitdaging om over te schakelen naar duurzame en agro-ecologische voedselsystemen. De studie richt zich tot landbouwers, organisaties en actoren die betrokken zijn bij de agro-ecologische transitie (verenigingen, coöperaties, lokale collectieven, activisten, KMO’s, enz.), en iedereen die geïnteresseerd is in de uitdagingen van duurzame voedselsystemen.

© FIAN Belgium — 2022