29 januari 2014

Onze ministers engageren zich "in de mate van het mogelijke" voor recht op voedsel

Brussel, 6 december2013 - Jean-Pascal Labille, minister van Ontwikkelingssamenwerking en Melchior Wathelet, staatssecretaris voor Energie legden op 6 december 2013 een verklaring af over het beleid van hun departementen en hoe het recht op voedsel daarin een plaats vindt. De ministers werden geïnterpelleerd in het kader van de campagne voor recht op voedsel van het CNCD-11.11.11 en 11.11.11 en hun partners, waaronder FIAN. Tot besluit van de ontmoeting zetten de ministers hun handtekening onder een document met een reëel engagement om aan recht op voedsel te werken.

Wat is er concreet uit de bus gekomen? De creatie van een interministeriële conferentie over de coherentie van het Belgisch beleid voor ontwikkelingssamenwerking is een onderwerp dat minister Labille zo snel mogelijk op de agenda van de regering wil zetten. Langs zijn kant wil staatssecretaris Wathelet op Europees niveau een voorstel blijven verdedigen om het gebruik van agrobrandstoffen uit voedselgewassen maximaal te beperken door te pleiten voor een zo laag mogelijk plafond. .

FIAN België feliciteert de twee politici voor hun engagement in deze kwesties die van fundamenteel belang zijn als we, zowel in België als in het buitenland, van recht op voedsel een realiteit willen maken. Maar we betreuren dat ze zich maar "in de mate van het mogelijke" engageren, vooral op een paar maanden van de verkiezingen.

Verder onthouden we ook de sterke verklaring van minister Labille voor het recht op voedsel en de toegang tot grond. Hij beloofde "de nodige maatregelen te nemen om de vrijwillige richtlijnen voor grondbeheer toe te passen". Een cruciale belofte en meteen ook een reactie op schriftelijke interpellaties van FIAN én op de recente opmerkingen van het Comité voor Economische, Sociale en Culturele Rechten, dat aan België vroeg rekening te houden met de vrijwillige richtlijnen voor grondbeheer en voor het recht op voedsel.
(http://www.fian.be/infotheque/communiques-de-presse/article/les-nations-unies-demandent-a-la )

Het artikel van het CNCD-11.11.11 

Het artikel van 11.11.11 :