Reizende tentoonstelling

Onze voeding, hun leven

Een overzicht van de landbouw in België

30 mars 2023 17h00

Nourrir & Vivre / Onze voeding, hun leven

LaVallée

Rue Adolphe Lavallée 39, Sint-Jans-Molenbeek, Belgium

www.expo-agro.be /

"Onze voeding, hun leven" is een reizende tentoonstelling over landbouw die beeldhouwwerk combineert met fotografie en verhalen. Deze werden gedurende zes maanden verzameld op boerderijen in Vlaanderen en Wallonië. De tentoonstelling is gebaseerd op verschillende bronnen, getuigenissen en ontmoetingen en wil de diversiteit van de Belgische landbouwwereld zichtbaar maken met al zijn hedendaagse uitdagingen. De tentoonstelling gaat in premiere op donderdag 30 maart in Molenbeek.

PNG - 55.4 ko
Loughi by Shani Hannay

Waarom een tentoonstelling over landbouw ?

Onze supermarkten bieden ons meer voedselkeuzes dan ooit tevoren. Toch zijn de mensen die dit voedsel produceren, ver weg van de winkelschappen en aan hun land gekluisterd, bijna uitgestorven. Ze offeren hun leven op voor dit beroep, dat ze hun kinderen vaak afraden. Geconfronteerd met deze paradox wilde "Onze voeding, hun leven" diegenen zichtbaar maken die onzichtbaar zijn, hoewel hun werk voor ons van levensbelang is.

Hoe ?

Door een inventaris op te maken van de landbouw in België. Deze omvat een grote verscheidenheid aan bedrijfsgroottes en productietypes, alsook een veelheid aan sociale situaties van boeren en boerinnen.

Opdat iedereen de landbouw en de mensen die in deze sector actief zijn beter zou begrijpen, zijn we de verhalen van de betrokkenen gaan verzamelen. We hebben ze samengebracht, om ze met elkaar te verbinden en zo de deur naar het debat te openen. Op die manier willen we een band en een engagement tot solidariteit creëren.

Uitnodiging voor de "première"

De tentoonstelling "Onze voeding, hun leven" is gemaakt door Olivier Vermeulen en Pema De Merten, die samen werken onder de naam Loughi.

Deze première is een gelegenheid om een eerste glimp van hun werk te ontdekken. Een tweede versie zal later dit jaar verschijnen, met name in Luik van 15 juni tot 15 augustus 2023 in het kader van het festival Nourrir l’humanité, een mooie gelegenheid om ook vele andere knappe projecten te ontdekken !

Waar ? bij La Vallée, Adolphe Lavalléestraat 39, Sint-Jans- Molenbeek, België

Programma van donderdag 30 maart

  • 17u-19u : receptie
  • 17u30-6u30 : bezoek voor verenigingen die de landbouw ondersteunen
  • 18u30-19u : toespraken door de covoorzitters van Ecolo
  • 19u20 : officiële opening van de tentoonstelling met toespraken van landbouwers

Algemene openingsuren :

  • 30 en 31 maart : 13u-middernacht
  • 1 en 2 april : 13u-18u

Meer info ? Bekijk het evenement op Facebook of bezoek hun website


Dit project maakt deel uit van de groepstentoonstelling Regards sensibles