Désolé, cet article n’existe pas en français.
13 June 2022
Persbericht - 13 juni 2022

Persbericht: Schendingen van mensenrechten en milieuverontreiniging door de Belgische onderneming SIAT: een Afrikaanse delegatie deelt haar ervaringen en voert actie in Brussel

Een delegatie van Afrikaanse gemeenschappen die het Belgische bedrijf SIAT ervan beschuldigen zich hun land toe te eigenen, zal van 12 tot 22 juni in Brussel zijn. Op het programma van hun bezoek staan een actie voor het hoofdkantoor van het bedrijf, politieke ontmoetingen rond de wetgevende debatten over de zorgplicht voor bedrijven en ontmoetingen met de pers. Bij deze gelegenheid publiceert een collectief van Afrikaanse en Europese organisaties een nieuwe beleidsbrief waarin de bewijzen van landroof door SIAT in Afrika worden belicht.

Vijf vertegenwoordigers van gemeenschappen uit Ghana, Nigeria en Ivoorkust zullen in Brussel aanwezig zijn om de mensenrechtenschendingen aan te klagen waarvan zij al jaren het slachtoffer zijn. Zij klagen allen de toe-eigening aan van hun land door een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in de productie van rubber en palmolie, SIAT (Société d’investissement pour l’agriculture tropicale).

SIAT is één van de vijf belangrijkste ondernemingen die 75% van de palmolieplantages in Afrika controleren. Het verkoopt zijn palmolieproducten aan grote multinationals zoals Unilever en Nestlé, en zijn rubberproducten worden geleverd aan de toeleveringsketens van de internationale reuzen van de bandenindustrie, zoals Michelin en Goodyear.

De uitbreiding van de SIAT-plantages vond plaats zonder de rechten van de plaatselijke gemeenschappen te waarborgen. Hoewel de context in elk land anders is, lijken de eisen van de Ghanese, Ivoriaanse en Nigeriaanse gemeenschappen op elkaar wat betreft de gevolgen van het bedrijf: landroof waardoor de voedselsoevereiniteit van de lokale gemeenschappen wordt bedreigd, ontbossing, verlies van biodiversiteit, schendingen van de rechten van werknemers, aantasting van het milieu en ernstige onderdrukking van het verzet van de lokale gemeenschappen tegen de activiteiten van het bedrijf.

Vertegenwoordigers van de lokale gemeenschappen brengen hun eisen naar Brussel om duidelijkheid te verschaffen over de verantwoordelijkheid van SIAT. Ze komen ook een roofzuchtig agro-grondstoffenmodel aan de kaak stellen dat geïnspireerd is door een neokolonialistische logica, en ze roepen op tot de goedkeuring van strenge bindende regels voor bedrijven op Belgisch, Europees en internationaal niveau.

AGENDA VAN HET BEZOEK EN ONTMOETINGSMOGELIJKHEDEN

 • Persconferentie: Dinsdag 14 juni, 10:00-12:00, Gouvernement provisoirestraat 32, 1000 Brussel.
 • Conferentie voor het grote publiek: Maandag 20 juni, 18:30 - 21:30 uur. Hoe verzet je je tegen landroof in West-Afrika?, Quai 22, 22 Rue du Séminaire, 5000 Namen, België.
 • Actie voor het hoofdkantoor van SIAT: Dinsdag 22 juni, 10:00 - 12:00 in Zaventem (uitnodiging specifiek voor de pers volgt nog).
 • Verdere ontmoetingsmogelijkheden op aanvraag.

SAMENSTELLING VAN DE DELEGATIE

 • Gladys Omorefe Osaghae (Nigeria): landbouwster, gemeenschapsleider en secretaris van een vrouwengroepering van de Obaretin-gemeenschap. lid van de "Integrated Rice Farmers Association of Nigeria" (IRFAN).
 • Sinan Ouattara Issifou (Ivoorkust): vertegenwoordiger van de plaatselijke gemeenschappen van Famienkro, woordvoerder van de koning van de Andoh en voorzitter van de Alliantie voor duurzame ontwikkeling en milieu (ADDE).
 • Daleba Nahounou Pierre Lautti (Ivoorkust): hoofd "Sociale rechtvaardigheid" en programma’s binnen de vereniging Jeunes Volontaires pour l’Environnement (JVE) - Ivoorkust
 • Rita Uwaka (Nigeria): Programmacoördinator Bossen en Biodiversiteit bij Friends of the Earth Africa
 • Wisdom Koffi Adjawlo (Ghana): uitvoerend directeur van de vereniging Youth Volunteers for the Environment – Ghana

AANVULLENDE INFORMATIE

PERSCONTACTEN

Afrikaanse pers

 • Sinan Ouattara Issifou (français), Représentant des communautés locales de Famienkro, Côte d’Ivoire T : +225 0707364967 - lupote86@gmail.com
 • Daleba Nahounou Pierre Lautti (français), Jeunes Volontaires pour l’environnement, Côte d’Ivoire T : 225 0747272953 nahounou24@yahoo.fr
 • Wisdom Koffi Adjawlo (anglais), Youth Volunteers for the environment, Ghana T : +233249648407 - adzawlo01@yahoo.fr

Belgische pers

Europese pers