Programmamedewerker (m/v/x) 100% onbepaalde duur
FIAN maakt sinds 2022 deel uit van een gezamenlijk DGD-programma met Quinoa vzw, ngo Solidagro en Viva Salud, dat burgers en sociale bewegingen wil versterken voor een eerlijke, solidaire en duurzame wereld. Samen zijn we op zoek naar een Programmamedewerker (m/v/x) 100% onbepaalde duur met ervaring in projectmanagement en de NGO-sector. Hij/zij/die zal instaan voor de coördinatie van het gemeenschappelijke programma en subsidiedossiers verzorgen voor Solidagro met Mainsprings Europe. Welkom in ons team ! Solliciteer vóór 9 september 2024
We moedigen alle gekwalificeerde kandidaten aan om te solliciteren, ongeacht hun afkomst, huidskleur, religie, seksuele geaardheid, geslacht, genderidentiteit of leeftijd.
Titels waarvoor geen ingeburgerd vrouwelijk of genderdivers alternatief bestaat (zoals medewerker, beheerder, werkgever …) beschouwen we als genderneutraal.
Deze vacature bestaat uit twee onderdelen :
Enerzijds de verantwoordelijke Project, Monitoring en Evaluatie (PME) – (0,5 vte) van het gemeenschappelijk 5-jaren programma van FIAN Belgium, Quinoa, Solidagro en Viva Salud. Dit werk doe je samen met de programmabeheerders van de organisaties. Het programma dienden we het Directoraat Generaal van de federale regering (DGD) onder de titel Sterkere burgers en sociale bewegingen voor een rechtvaardige, solidaire en duurzame wereld.
Anderzijds werk je als EU business developer (0,5 vte) voorstellen uit van financieringsdossiers bij de Europese Unie voor Mainsprings Europe en Solidagro. Daarin ben je verantwoordelijk voor het onderzoeken, identificeren en aanvragen van relevante EU- subsidies, evenals het beheren van het gehele subsidieaanvraagproces.
Je rapporteert over je taken aan de directeur van Solidagro, die ook fungeert als je werkgever.
1. Verantwoordelijke Project, Monitoren en Evaluatie gemeenschappelijk programma (50%)
Context
Het gemeenschappelijk programma van FIAN Belgium, Quinoa, Solidagro en Viva Salud verwezenlijkt 8 landenprogramma’s van de initiatiefnemers (in België, Bolivia, Burkina Faso, Mali, Palestina, Filipijnen, DR Congo en Senegal). FIAN Belgium, Quinoa, Solidagro en Viva Salud willen burgers mondiger maken en hun engagement versterken via sociale bewegingen om zo structurele verandering teweeg te brengen in ons economisch, politiek en sociaal systeem voor een rechtvaardige, solidaire, gedekoloniseerde en duurzame wereld gebaseerd op de mensenrechten. Om dit te bereiken worden de volgende strategieën ingezet :
- Sensibilisering, opleiding en mobilisatie : om het engagement van de burgers te versterken.
- Steun aan bewegingen en netwerken : om hun actie- en organisatiecapaciteit te versterken.
- Belangenbehartiging en expertise : om politieke keuzes te bevorderen die gunstig zijn voor een verandering van het systeem.
- Versterking en steun aan alternatieve modellen : om de socio-economische omstandigheden van de bevolking te verbeteren en deze goede praktijken te bevorderen.
Taken
- 10% voor PME België : verantwoordelijke PME Belgium (inclusief de samenstelling van het jaarverslag voor België) in samenwerking met de programmabeheerders België van de verschillende organisaties en GSK België (gemeenschappelijk strategisch kader dat alle ngo’s samenbrengt die in een land actief zijn).
- 30% voor PME internationaal : zorgen voor een goede jaarlijkse interne en DGD-rapportage ism de werkgroep MEL en de internationale programmabeheerders, coördinatie van evaluaties, voorzitten van de werkgroep MEL, jaarlijkse codering van IATI en financiën van het gemeenschappelijk programma.
- 10% voor programmafacilitering : vergaderingen stuurgroep, aanwezigheid vergaderingen organisaties en teams om informatie, gegevens en inzichten te verzamelen die nodig voor de uitvoering van je opdrachten, voorbereiding en follow-up van institutionele dialogen.
2. EU business developer Mainsprings Europe en Solidagro (50%)
Context
Als EU business developer (bedrijfsontwikkelaar) ondersteun je de verkenning en voorbereiding van subsidiedossiers binnen de Europese Unie. Je bent verantwoordelijk voor het onderzoeken, identificeren en aanvragen van EU-subsidies en het beheren van het subsidieaanvraagproces.
Taken
- 10% voor onderzoek en identificatie : identificeren van EU-financieringsmogelijkheden die relevant zijn voor de missie van deze organisaties.
- 25% voor de ontwikkeling van voorstellen : opmaak van overtuigende subsidievoorstellen die de doelstellingen, impact en duurzaamheid van onze organisatie verwoorden.
- 10% voor relatieopbouw : cultiveren en onderhouden van positieve relaties met EU- financieringsinstanties, partners en relevante belanghebbenden via conferenties, workshops en netwerkevenementen.
- 5% voor vertegenwoordigingen : zie hierboven bij taken programmabeheer gemeenschappelijk programma.
Jouw profiel
Opleiding : Universitaire of hogere opleiding of aanzienlijke ervaring op het vakgebied.
Ervaring
- Ervaring in de sector van de internationale solidariteit.
- Ervaring in het werken met verschillende organisaties.
- Extra troef : ervaring in het schrijven van subsidiedossiers (DGD en/of EU).
Technische vaardigheden
- Kennis van de sector en affiniteit met de missie van de verschillende organisaties.
- Kennis van resultaatgericht beheer en van monitoring- en evaluatiesystemen
- Financiële basisvaardigheden (budgettering en rapportage).
- Bij voorkeur goede mondelinge en schriftelijke kennis van Frans en Nederlands en behoorlijk niveau van Engels.
- Zeer goede mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden.
- Computervaardigheden.
- Extra troef : basiskennis in Spaans
Andere vaardigheden
- Kan goed analyseren, aan time management doen en het overzicht bewaren
- Kan zelfstandig werken en werkt ook goed in een team.
- Oefent zelfkritiek uit en staat open voor opbouwende kritiek.
Een functie met vele voordelen
- Een voltijds contract van onbepaalde duur.
- Reizen naar de partnerlanden in het programma
- Bezoldiging naar ervaring volgens barema B1c van paritair comité 329.01 (€3.118,17 bruto/maand bij een anciënniteit van 5 jaar).
- Divers en uitdagend werk in een flexibele en betrokken werkomgeving.
- Een flexibel tijdschema, rekening houdend met alle taken, maar ook met je eigen behoeften.
- Combinatie van kantoor- en thuiswerk (50/50). De werkplaats zal ook flexibel zijn, de aanwezigheid is deels te verdelen tussen de kantoren van de vier partners (Brussel en Sint-Niklaas).
- Opleidingsmogelijkheden.
- Vergoeding van reiskosten tussen woon- en werkplaats.
- Onmiddellijke indiensttreding mogelijk en bij voorkeur voor 1 oktober 2024.
Solliciteren
Stuur je sollicitatiebrief (maximaal 2 pagina’s) en CV per e-mail naar Tim De Roeck (directeur Solidagro) tim.deroeck@solidagro.be tot en met maandag 9 september 2024 met als onderwerp "vacature : medewerker gemeenschappelijke programma’s".
Potentiële kandidaten kunnen per e-mail contact opnemen met Tim De Roeck voor meer informatie.
De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 18 september (1ste ronde) en 23 september (2de ronde).
De verschillende organisaties selecteren de programmamedewerker bij consensus.