Vacature :

Projectmedewerk(st)er “Recht op voedsel” (60 of 80%)

FIAN Belgium is op zoek naar een bevlogen projectmedewerk(st)er die zich op Vlaams, Belgisch en internationaal beleidsniveau inzet voor de realisering van het recht op voedsel en de transitie naar sociaal rechtvaardige en ecologisch verantwoorde voedselsystemen, gebaseerd op de principes van agro-ecologie en voedselsoevereiniteit.

Wie is FIAN Belgium ?

FIAN Belgium is de Belgische sectie van FIAN International en heeft haar kantoren in Brussel. FIAN Belgium ondersteunt de strijd voor het recht op voedsel zowel op internationaal niveau, in samenwerking met de andere FIAN-secties, als hier in België. In België werkt FIAN samen met boerenbewegingen, sociaal-culturele organisaties en alle sociale bewegingen die opkomen voor een transitie naar duurzame voedselsystemen die het recht op voedsel eerbiedigen. FIAN werkt volgens 5 type activiteiten : beleidsbeïnvloeding, mobilisatie, steun aan sociale bewegingen, steun aan lokale strijd (casewerk) en onderzoek.

FIAN strijdt voor :

 • Toereikende, gezonde en voedzame voeding in rechtvaardige en lokale voedselsystemen
 • De soevereiniteit van volkeren over voedselsystemen en natuurlijke hulpbronnen en de bevordering van agro-ecologie

FIAN strijdt tegen :

 • Controle van bedrijven over voedselsystemen en voedselbestuur, de ontmanteling van de mensenrechten en de criminalisering van sociale en politieke strijd en actoren
 • Milieu- en klimaatvernietiging

Taakomschrijving

Met deze nieuwe functie in het FIAN-team (momenteel bestaande uit 8 collega’s) hoopt FIAN de werking in Vlaanderen te versterken. Aangezien we deze nieuwe functie willen co-creëren met de persoon die zal worden aangeworven, omvat de takenlijst in deze offerte ALLE taken die zullen worden uitgevoerd door de TWEE Nederlandstalige projectmedewerk.st.ers. De verdeling zal collectief gebeuren, rekening houdend met de vaardigheden, kennis, wensen en visie van BEIDE collega’s.

Samen met de huidige Vlaamse FIANista zorg je voor de realisatie van de werking van FIAN in Vlaanderen (aangevuld met specifieke taken gelinkt aan de organisatie en haar nationale en internationale werking): :

 • Beleidswerk en onderzoek  : allerlei beleidswerk voor de realisatie van het recht op voedsel, rond de thema’s : realiseren van het recht op voedsel, transitie naar duurzame voedselsystemen, agro-ecologie en voedselsoevereiniteit, , toegang tot adequaat voedsel voor kansarme groepen, toegang tot grond en de rechten van boeren en boerinnen.
 • Mobilisatie  : ondersteunen van acties van Vlaamse boerenorganisaties (onder andere Boerenforum) ; coördinatie en praktische ondersteuning van de Landbouwbrigades (samen met Solidagro en Wervel), opzetten van acties en campagnes en ondersteunen van vrijwilligers.
 • Bewegingwerk and Ondersteuning van de bredere agro-ecologische beweging  : ondersteuning van boerenorganisaties en verenigingen en collectieven die zich inzetten voor agro-ecologische boerenlandbouw (bv. Boerenforum, Voedsel Anders, …) en het recht voor voedsel.
 • Communicatie  : allerlei vertalingen, tekstrevisies, onderhoud website en sociale media, nieuwsbrief en perswerking.
 • Deelname aan de reguliere werking van FIAN Belgium (teamvergaderingen,…)

Je komt terecht in een klein, maar zeer geëngageerd horizontaal team, waarbinnen iedereen eigen rollen en verantwoordelijkheden heeft. Vanuit je uitvalsbasis in Brussel werk je nauw samen met partnerorganisaties en ondersteun je sociale bewegingen, waaronder Voedsel Anders, de Coalitie tegen de Honger en de bredere beweging voor agro-ecologie. Je wordt in je rol gevoed door je acht collega’s en door de Europese en internationale expertise van FIAN.

Profiel

 • De missie en visie van FIAN inspireren en motiveren je : de uitgangspunten van voedsel als mensenrecht, agro-ecologie en voedselsoevereiniteit liggen je nauw aan het hart.
 • Je hebt een opleiding en/of werkervaring op het gebied van rechten, politieke en sociale wetenschappen, sociaal cultureel werk, bewegingswerk, of andere relevante domeinen.
 • Je hebt kennis over het recht op voedsel en voedselsoevereiniteit, boerenrechten en agro-ecologische transitie.
 • Je bent in staat om beleidsaanbevelingen en politieke acties uit te werken in nauwe samenwerking met organisaties van boer.inn.en, sociale bewegingen en partnerorganisaties uit het middenveld.
 • Je hebt een vlotte pen en kunt ingewikkelde materie op een correcte, heldere en overtuigende manier overbrengen naar beleids- en opiniemakers.
 • Ervaring in (internationaal) projectmanagement en organisatietalent zijn een troef.
 • Je drukt je foutloos uit in het Nederlands. Je kan je ook goed uitdrukken in het Frans en het Engels (je komt terecht in een team waar voornamelijk Frans wordt gesproken).
 • Je beschikt over een basiskennis van computersoftware en sociale media. Je kan (leren) werken met “open source” programma’s (zoals LibreOffice).
 • Je bent een geëngageerde, flexibele, secure en betrouwbare teamspeler.

Aanbod

 • Een boeiende en afwisselende job in een dynamische en horizontale organisatie in het hart van de internationale en Belgische beweging voor het recht op voedsel, agro-ecologie en voedselsoevereiniteit.
 • Een omgeving van teamspirit, activisme en engagement.
 • Contract van onbepaalde duur - 0,6 of 0,8 VTE (23u of 30u/week) – Loon op basis van het barema (PC 329.02). [Voorbeeldsalaris met 4 jaar ervaring (80% VTE) is 2790 euro bruto/maand] ; relevante anciënniteit zal worden meegenomen.
 • Terugbetaling woon-werkverkeer, maaltijdcheques (7 euro/dag) en een jaarlijkse ecocheque.
 • Mogelijkheid tot gedeeltelijk telewerk en glijdende uren, binnen het kader van een goede werking van het team.

Wij moedigen gender en (culturele) diversiteit in ons team ten zeerste aan !

Meer informatie ?

Heb je nog vragen over de jobomschrijving of de selectieprocedure, neem dan gerust contact met ons op, bij voorkeur via een email aan fian[a]fian.be, met als onderwerp : “Vacature beleidsmedewerker – Informatie”.

Hoe solliciteren ?

Stuur je CV en een motivatiebrief (maximaal twee pagina’s) ten laatste op 1 oktober (middernacht) naar het volgende adres : fian[a]fian.be. Voeg aan je motivatiebrief een link toe naar een campagne, onderzoek, artikel, actie, betoging of activiteit die je organiseerde/schreef of waaraan je hebt meegewerkt, die relevant is voor deze positie.

Belangrijk :

 • Vermeld in het onderwerp van de email : “Vacature projectmedewerker + naam en voornaam”
 • Zorg ervoor dat de naam van de bijgevoegde documenten start met je naam en voornaam.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 10 en 12 oktober 2023.
Voorafgaandelijk aan het gesprek zal aan de kandidaten gevraagd worden om een schriftelijke proef te maken.

In diensttreding

Zo snel mogelijk, en bij voorkeur ten laatste vanaf eind november 2023.