Collaborative Agri-Food Chains - COACH EVENEMENT

Rondetafelgesprekken : van internationale graanmarkten naar lokale alternatieven & publieke landbouwgronden

Serie van drie activiteiten i.h.k.v. het Europese COACH-project

1er octobre 2022 14h00

COACH EVENT 1/3 : "Oude Graansoorten VS Internationale Graanmarkt"

Molen Ter Rullegem, Herzele

Molenstraat, Herzele

Inkom : voor 10 euro bak je je eigen brood ter plaatse en krijg je een drankje, geef een seintje als dit een obstakel vormt, dan passen we daar een mouw aan.

18 octobre 2022 19h30

COACH EVENT 3/3 : "Welke rol kunnen publieke landbouwgronden spelen in de transitie naar duurzame lokale voedselsystemen ?"

Landwijzer, Gent

Kasteellaan 435, 9000 Gent (vlabij Gent Dampoort)

Gratis inkom. Meer info en inschrijvingen ? Stuur een mail naar Kristel [at] fian.be

In oktober organiseert FIAN een reeks van drie activiteiten waarin we onderzoeken hoe we via lokale samenwerking de broodnodige transitie kunnen bevorderen naar ecologisch en sociaal verantwoorde regionale voedselsystemen.

Samen met Granennetwerk Pajottenland en Climaxi nemen we op zaterdagnamiddag 1 oktober in Herzele de volatiele prijzen op de internationale graanmarkt onder de loep. Op zaterdagavond 15 oktober verdiepen we ons verder in de thematiek van rechtvaardige prijssetting in LokaalHalle. In Gent verdiepen we ons op dinsdagavond 18 oktober samen met De Hongerige Stad in de rol die publieke landbouwgronden kunnen spelen in de transitie naar sociaal en ecologisch verantwoorde lokale voedselsytemen.

Oude Graansoorten VS Internationale Graanmarkt

Zaterdag 1 oktober 2022, 14 uur, Molen Ter Rullegem, Herzele.

Op zaterdag 1 oktober neemt boer Tijs Boelens (De Groentelaar en Boerenforum) ons mee naar Herzele waar we samen met Climaxi op bezoek gaan in Molen Ter Rullegem. Onder begeleiding van molenaar Alain Goublomme bakken we zelf brood met meel van deze molen. Terwijl onze broden bakken, maakt Tijs Boelens ons wegwijs in de speculatieve internationale graanmarkten en de impact van de oorlog in Oekraïne op onze voedselzekerheid.

In de lezing "Klimaatsverandering, oorlog en voedselzekerheid" daalt Tijs via cijfers en beelden van de wereldvoedselmarkt af naar onze eigen leefomgeving. Hij beschrijft wat we in België, en op regionaal niveau, kunnen doen om een stabiele voedselmarkt uit te bouwen. Voedselzekerheid begint namelijk hier !

Alternatieven

Tijs is naast boer bij De Groentelaar en kernlid van Boerenforum ook één van de drijvende krachten achter het Granennetwerk Pajottenland, een alternatief samenwerkingsmodel tussen boer.inn.en en brouwerij 3 Fonteinen. Samen produceren ze oude graansoorten waarvan de brouwerij Geuze en Lambik brouwt. In tegenstelling tot de meeste Belgische bieren die gebrouwd worden van geïmporteerde granen, maken ze hier nog een écht streekbier, want gebrouwd van lokale, oude graansoorten. Maar ook de manier waarop de boer.inn.en en de brouwerij onderling prijsafspraken maken en risico’s spreiden is innovatief. En een inspirerend voorbeeld van hoe het ook anders kan ! Dit alles vormt het onderwerp van een Rondetafelgesprek bij LokaalHalle op zaterdag 15 oktober, de aansluitende activiteit in deze reeks.

Praktisch

  • Afspraak : 14 uur, Molen Ter Rullegem, Molenstraat, Herzele.
  • Inkom : voor 10 euro bak je je eigen brood ter plaatse en krijg je een drankje, geef een seintje als dit een obstakel vormt, dan passen we daar een mouw aan
  • Meer info en inschrijvingen via : kristel (at) fian.be


Hoe zorgen we ervoor dat de boer zijn brood nog kan verdienen ?

Zaterdagavond 15 oktober, 19u30 – 22u, LokaalHalle, Halle

Op zaterdagavond 15 oktober verdiepen we ons samen met Granennetwerk Pajottenland en Avansa Halle verder in de vraag hoe we sterke lokale voedselsystemen kunnen uitbouwen als alternatief voor de op vele vlakken verwoestende internationale voedselmarkten. We verdiepen ons deze avond in de thematiek van rechtvaardige prijssetting. Centrale vraag daarbij is hoe we er tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat agro-ecologische boer.inn.en en graanverwerkers (zoals molenaars, bakkers en brouwerijen) een waardig inkomen krijgen uit hun arbeid, en dat gezonde lokale voeding niet enkel een luxe is voor de meer welgestelde burgers.

We nodigen verschillende sprekers uit om alternatieve modellen kort toe te lichten, waarna we de vloer openen voor een interactief publiekgesprek. We sluiten de avond af met een receptie. Het volledige programma volgt weldra.

Praktisch

  • Afspraak om 19u30 in LokaalHalle, Ninoofsesteenweg 60, 1500 Halle
  • Gratis inkom
  • Meer info en inschrijvingen via : kristel (at) fian.be


Welke rol kunnen publieke landbouwgronden spelen in de transitie naar duurzame lokale voedselsystemen ?

Dinsdagavond, 18 oktober, 19u30 -22u, Landwijzer, Gent

In Gent verdiepen we ons in de rol die publieke landbouwgronden kunnen spelen in de transitie naar sociaal en ecologisch verantwoorde lokale voedselsytemen. Samen met De Hongerige Stad organiseren we op dinsdagavond 18 oktober een open rondetafelgesprek hierover bij Landwijzer.
Na een toelichting door enkele gastsprekers, open we de vloer voor een constructieve gedachtewisseling met het publiek. We sluiten de avond af met een kleine receptie. Het volledige programma volgt weldra.

Praktisch

  • Afspraak om 19u30 bij Landwijzer, Kasteellaan 435, 9000 Gent (vlabij Gent Dampoort).
  • Gratis inkom
  • Meer info en inschrijvingen via : kristel (at) fian.be


Klik hier om het volledige programma te downloaden


Deze reeks kadert in de Multi-Actor Dialogues (MAD) van het Europese COACH-project (Collaborative Agri-Food Chains) een internationaal project van Horizon 2020.