Welkom op Kiemkracht, het festival voor agro-ecologie !

28 janvier 2023

Kiemkracht, het festival voor agro-ecologie !

kunstencentrum BUDA - Kortijk

TICKETS : PAY WHAT YOU CAN (€10/€20/€35/€50) VOOR DE HELE DAG !
Inschrijven hier
Meer info : https://www.voedsel-anders.be/kiemkracht2023

Op 28 januari slaan Voedsel Anders, Kunstencentrum BUDA en denktank Oikos de handen in elkaar voor Kiemkracht, het allereerste Vlaamse festival voor agro-ecologie ! Ook FIAN is van de partij met twee gezamenlijke workshops. Er is de workshop geleid door Oxfam en Broederlijk Delen over de dekolonisatie van ons voedselsysteem. En daarnaast is er ook een workshop geleid door Linked.Farm over de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen toegang heeft tot duurzame voeding.

Workshop Duurzaam eten voor iedereen

Vanuit FIAN ijveren we voor gezonde en duurzame voeding als mensenrecht. Dat wil zeggen dat ook hier in België iedereen - inclusief minder fortuinlijke medemensen – toegang zou moeten hebben tot gezond en duurzaam voedsel. Dat is vandaag nog allerminst het geval en de vraag is dan ook hoe we dit recht in België kunnen garanderen ?

Onze collega Jonathan Peuch introduceert tijdens deze workshop het innovatieve idee van een systeem van sociale voedselzekerheid (Sécurité Sociale de l’Alimentation, SSA) dat naar Wallonië overwaaide vanuit Frankrijk. Een primeur voor Vlaanderen ! Kom er alles over te weten tijdens de workshop “duurzaam eten voor iedereen” om 16u in Kunstencentrum Buda in Kortrijk.

Kom mee brainstormen over de vraag hoe we lokaal en duurzaam voedsel toegankelijk maken voor iedereen. Welke solidariteitsmechanismen bieden structureel een oplossing ? Hoe kunnen solidaire bijdragen voor ons voedsel vorm krijgen ? En hoe rijmt dit met een eerlijk inkomen voor de boer ? 

Workshop begeleid door Laurence Claerhout (Linked.Farm) met Jonathan Peuch (FIAN Belgium), Iris Verhoeyen (SAAMO) en Souliman Diraa (Het Vrije Veld) alsook Lieven Bauwens (Pomona) die vanuit hun ervaring in het veld het debat verrijken.

Workshop Dekoloniseer het voedselsysteem

In deze workshop onderzoeken we samen de vraag waarom we ons voedselsysteem moeten dekoloniseren, en hoe dat kan. Wat heeft dekolonisatie met voedsel en landbouw te maken ? Wat is een dekoloniaal voedselsysteem precies en hoe maak je dat concreet ? Wat is de rol van de burger(s) hierin ? En die van boeren en boerinnen ? Broederlijk Delen, Oxfam en FIAN Belgium brengen denkers en doeners samen voor een boeiend gesprek over macht, solidariteit, mensenrechten en respect voor planetaire grenzen.

Workshop met de verrassende en prikkelende inbreng van community builder Philsan Osman, wetenschapper Joost Dessein, permacultuurontwerper Oscar Cassamajor en boerin Irma Louise Brassinga.

Rijk gevuld programma

Naast maar liefst acht workshops, staan er ook vier excursies, toespraken, lekker eten uiteraard en een theatervoorstelling op het programma.

Bekijk het volledige programma op de website van Voedsel Anders.

Enthousiast over de agro-ecologische beweging en kiemkracht 2023 ? Geef hier je interesse aan via facebook en nodig je vrienden uit !

Inschrijven

Schrijf je snel in want de plaatsen zijn beperkt en de tickets lopen vlot !
Reserveren via : bit.ly/3j8VcLb