Désolé, cet article n’existe pas en français.
7 March 2023
Mededeling

Elke tiende graad telt!

Reactie van de Klimaatcoalitie op het IPCC-rapport

Het zesde syntheserapport van het IPCC, gepubliceerd op maandag 20 maart 2023, is duidelijk. Het is essentieel om nu te handelen. Zo niet, dan bedreigen milieuvernietiging en klimaatverandering de mensenrechten van boeren en plattelandsarbeiders over de hele wereld. Om de politiek op haar verantwoordelijkheden te wijzen en onmiddellijke en concrete oplossingen te eisen, roept de Klimaatcoalitie op tot een algemene betoging. Dit jaar vindt de Klimaatmars plaats op 3 december.


Reactie van de Klimaatcoalitie op het IPCC-rapport

In dit rapport herinneren wetenschappers ons aan wat we al weten: de klimaatverandering vindt plaats, wordt door de mens veroorzaakt, heeft nu al ernstige gevolgen en zal dat nog honderden jaren blijven doen. En de eersten die worden getroffen zijn de meest kwetsbaren, overal ter wereld.

Maar we kunnen het nog steeds beperken en de gevolgen verzachten! De gevolgen, zelfs in België, van een opwarming van 4, 3 of zelfs 2 graden hebben niets te maken met de beoogde 1,5 graden. Er is geen tijd meer. We moeten handelen. Elke tiende van een graad telt.

Om de politiek op haar verantwoordelijkheden te wijzen en onmiddellijke en concrete oplossingen te eisen, blijft de Klimaatcoalitie de Klimaatmars organiseren. Zolang we op weg zijn naar een ondraaglijke ontwrichting, zullen de Belgen betogen om een alternatieve weg te eisen, want elke tiende van een graad telt.

Wat is het verband tussen mensenrechten, milieu en klimaatrechtvaardigheid?

De VN-verklaring over de Rechten van Boeren en andere Plattelandsarbeiders (UNDROP) is een belangrijk mensenrechteninstrument voor de verwezenlijking van het recht op adequate voeding en kan een sleutelrol spelen bij het bereiken van milieu- en klimaatrechtvaardigheid.

UNDROP is van groot belang voor de verwezenlijking van het recht op adequate voeding, in de context van de achteruitgang van het milieu en de gevolgen van de klimaatveranderingen.

Deze nota bespreekt een aantal mensenrechten die in UNDROP zijn opgenomen en licht hun relevantie voor de milieu- en klimaatnoodsituatie toe. Tot slot worden manieren belicht om UNDROP en een op mensenrechten gebaseerde aanpak te integreren in antwoord op de klimaatverandering.