Leider ist dieser Text nicht auf Deutsch verfügbar.
15. Mai 2013

Aardappelproces: “De toekomst van ons voedsel – allemaal samen expert”

Omdat de kwestie van de impact van GGO’s op de landbouw, en op het recht op voedsel, ook een kwestie is van mensenrechten, steunt FIAN de activisten ! Wat zijn de gevolgen van de intellectuele eigendomsrechten op de toegang tot zaden, en op de verwezenlijking voor het recht op voedsel ? GGO’s maken deel uit van een landbouwmodel dat niet houdbaar of duurzaam is, noch verenigbaar met de strijd voor het recht op voedsel. Wij steunen de activisten ook in hun vraag naar meer burgerparticipatie bij het definiëren van het beleid. De criminalisatie van niet gewelddadige protestacties door burgers hoort niet thuis in een democratisch regime als België. Kom dus met ons naar Dendermonde op 28 mei!

Op dinsdag 28 mei staan elf activisten opnieuw terecht in het aardappelproces. Zij hielpen precies twee jaar eerder met het uittrekken van enkele ggo-aardappelen te Wetteren om de aandacht te vestigen op de grote problemen met en gevolgen van de introductie van ggos in de landbouw en voedselketen. De voorstanders van de ggo-aardappelen stellen zich geregeld voor als ‘experten’, die een alleenrecht hebben op het weten wat goed is voor mens en milieu. Tijd om deze mythe te ontkrachten.

Bij deze een warme oproep aan activisten, boeren, tuinders, imkers, kritische wetenschappers, kunstenaars en bezorgde burgers om op 28 mei samen te komen aan de rechtbank, en elkaar te inspireren met eigen vragen, inzichten en praktijkervaringen. Samen hebben wij de expertise in huis als het aankomt op het daadwerkelijk uitbouwen van een landbouw zonder gif of ggo’s.

Terwijl de aardappelbeklaagden binnen in de rechtbank de rechters ervan trachten te overtuigen dat hun directe actie wenselijk en misschien zelfs noodzakelijk was, komen we daarbuiten samen onder de vlag van een “PubliekeExpertisePublique”. We maken de balans op van de huidige stand van zaken, en in diverse ‘ronde tafel’ gesprekken delen we onze ideeën en strategieën over noodzakelijke veranderingen. Onderwerpen als onafhankelijkheid van onderzoek, strijd tegen GGOs, criminalisering van activisme … komen aan bod. Kortom, we beginnen onze beweging te sterken!

Een dag om nooit te vergeten….

Programma:

  • 9.00 Onthaal en koffie - Breng je pootpatatten in verschillende vormen en kleuren mee om ze uit te wisselen
  • 10.00 Opening van het proces aan de Rechtbank van Dendermonde
  • 10.30 PubliekeExpertisePublique (Grote Markt 16 – zaaltje 1e verdiep)
  • 13.00 Lunch voorzien door Kokerellen
  • 14.00 Ronde Tafel – gesprekken

Het criminaliseren van acties tegen genetisch gemanipuleerde organismen zal het debat niet stoppen, maar versterken.

Meer info: fieldliberation@gmail.com, www.fieldliberation.org

Praktische informatie:

  • met de trein: van Brussel-zuid om 8u21, aankomst in Dendermonde om 8h53 + 10 min te voet
  • Van Gent St Pieters à 8u25, aankomst om 8h58
  • Van Antwerpen-centraal à 7h47, aankomst om 8h41

Flyer in het Français/Nederlands

PDF - 247.3 kB
PDF - 216.7 kB