19 februari 2014

Filippijnen: Het recht op voeding van 6212 landbouwers bedreigd ondanks het toekennen van landrechten

Start actie: 19 februari 2014 | Einde actie: 17 april 2014

Na een paar decennia strijd voor het toepassen van het Globaal Landbouwhervormingsprogramma hebben de landbouwarbeiders van de Hacienda Luuisita in oktober 2013 uiteindelijk landrechten gekregen in de vorm van eigendomscertificaten, toegekend door het Ministerie van Landbouwhervorming. Toch kunnen ze hun grond nog niet bewerken om zo hun recht op behoorlijke voeding uit te oefenen. Dat komt deels doordat de terreinstudie door het Ministerie van Landbouwhervorming traag verloopt. Die studie is nodig om de grenzen af te bakenen tussen de verschillende stukken grond van de individuele begunstigden. Andere oorzaken zijn de informele contracten tussen bepaalde tussenpersonen / planters, aan wie de landbouwarbeiders grond verhuurd hebben voor het verbouwen van rietsuiker; en het gebrek aan sociale bescherming en ondersteunende diensten om de grond weer productief te maken na het afronden van de verdeling.

Het is voor de bewoners van de Hacienda Luisita belangrijk dat je SNEL IN ACTIE KOMT. Dat doe je door de Filippijnse overheid te schrijven dat ze de landbouwarbeiders onmiddellijk op hun grond moeten installeren, en hen de nodige ondersteuning en sociale bescherming moeten bieden, zodat ze het recht op voeding voor zichzelf en hun families kunnen verzekeren.

MANDAAT VAN FIAN

De Filippijnen horen bij de staten die partij zijn bij het Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten. De Filippijnse overheid is dus verplicht om het recht op voeding van de bevolking te respecteren, te beschermen en in de praktijk mogelijk te maken. De Filippijnse overheid schiet in die plicht tekort door de oneerlijke contracten met de ariendadores niet te reglementeren, terwijl die het recht op voeding van de landbouwarbeiders schaden. De Filippijnse overheid faalt ook in het verzekeren van het recht op voldoende en behoorlijke voeding voor de landarbeiders van de Hacienda Luisita door het Globaal Landbouwhervormingsprogramma niet echt uit te voeren. Dit programma zou grond toewijzen aan landloze boeren en hen verschillende ondersteunende diensten aanbieden, wat hun recht op behoorlijke voeding mogelijk zou maken.

ACTIE

Schrijf aan het Ministerie voor Landbouwhervorming en stuur een kopie naar de Filippijnse president en naar het Ministerie van Landbouw, door dit formulier in te vullen op de website van FIAN International of door een brief te sturen naar de volgende adressen:

Secretary Virgilio de los Reyes
Department of Agrarian Reform
Elliptical Road, Diliman, Quezon City, 1104
Philippines
Fax: +63 (02) 920-0380
Email: info@dar.gov.ph, gildlr2010@gmail.com, secgildar@gmail.com

His Excellency Benigno Simeon C. Aquino III
President of Philippines
Malacanang Palace
José P. Laurel Street, San Miguel,
Manila, Philippines
Fax: +63 (02) 736-1346

Secretary Proceso J. Alcala
Department of Agriculture
Elliptical Road, Diliman, Quezon City
Philippines 1107
Telefax: +63 (02) 929-8183 / 926-6426
Email: web@da.gov.ph, procyalcala@gmail.com, spja_osec@yahoo.com, spja_osec@da.gov.ph


Laat het ons weten als je antwoord krijgt op je brieven!

PDF - 95.8 kB