Internationale dag van de Boerenstrijd

Mobilisatie Oproep 15.04.22

Boer•inn•en boos om landroof !

15 april 2022 10h30

Mobilisatiedag: Internationale Dag Van de Boerenstrijd 2022

Bevrijdingsplein Halle

Bezoek de Facebook-evenementpagina : https://fb.me/e/1zKyNXgTc voor alle praktische informatie !

Zo gaat het bij Colruyt: we zetten goeie waarden op tafel! Dat zijn mooie principes, ware het niet dat Colruyt synoniem is aan lokaal- en greenwashing ... want de schattige en naïeve reclamecampagnes van Colruyt hebben het niet over wat er in werkelijkheid recht onder onze neus gebeurt: Colruyt koopt volop landbouwgronden in België, en net als vele andere grote agro-bedrijven zal Colruyt hiermee zijn macht over de volledige voedselketen vergroten door alle schakels van grond tot bord onder controle te hebben.

Oproep voor de actie op FACEBOOK

Colruyt is maar één voorbeeld! Laten we samen protesteren tegen de supermarktketens die proberen onze voedselsystemen in handen te krijgen, zowel in het Noorden als in het Zuiden!

Prijsdruk en toegang tot grond voor landbouwers zijn uiterst zorgwekkende kwesties, zowel in het Noorden als in het Zuiden. De agro-industrie en investeerders zijn zich heel bewust van het strategisch belang van grondreserves en trachten nu grote stukken landbouwgrond in handen te krijgen. Ook in België staat grond onder grote speculatieve druk en dit model willen we niet!

Wat zijn de risico’s voor ons voedselsysteem?

  • Een toenemende druk op de grondprijzen in België, ook al behoren deze reeds tot de duurste in Europa, waardoor jonge landbouwers zich niet kunnen vestigen en familiebedrijven verdwijnen.
  • Het risico dat boeren en boerinnen hun onafhankelijkheid en beslissingsautonomie verliezen op de grond die zij bewerken doordat de grote agro-industriële groepen eigenaar zijn.
  • De wurggreep van de agro-industrie op alle schakels in het voedselketen: van de grond tot het winkelschap in de supermarkt tot op je bord, wordt onvermijdelijk!

Patattisten uit alle regio’s, vervoeg ons!

We moeten onze politieke leiders tot de orde roepen! Er zijn instrumenten nodig om de grondprijs te reguleren en de landbouwgrond in België te vrijwaren. Laten we de boeren en boerinnen steunen die op familiale bedrijven leven en werken, laten we zorg dragen voor onze omgeving en het milieu en zorgen dat de voedselsoevereiniteit gewaarborgd is!

Op het programma: boerenoptocht, toespraken, ...

  • 10h30: Verzamelen aan het Bevrijdingsplein te Halle
  • 11h00: Vertrek van de karavaan, boeren en burgers en de kruiwagens vooraan!
  • 11h00-12h30: Aardappelen planten en symbolische acties tegen de landroof door Colruyt
  • 12h30: Maaltijd, boerentoog en stands
  • 13h30: Samenkomst en wereldcafé «samen strijden tegen landroof»

Bekijk het Facebook-evenement voor alle praktische informatie!

Ben je boer, tuinder, coöperant, geëngageerd eter, activist voor voedselsoevereiniteit en klimaatrechtvaardigheid, kok, deelnemer in de korte keten, of deel van een vereniging die zich bezighoudt met boerenlandbouw, dan is deze oproep voor jou!

De boerengemeenschap zal er zijn!

Ga voor meer informatie het Facebook-evenement !

Download de poster hier