Oproep

Actie tegen landroof in West-Afrika en voor de zorgplicht van bedrijven

woensdag 22 juni van 10u tot 12u

Van 12 tot 22 juni komt een delegatie van Afrikaanse gemeenschappen naar Brussel die de Belgische palmolie- en rubberonderneming SIAT ervan beschuldigen hun gronden ingenomen te hebben. Doe mee aan de actie voor het hoofdkantoor van de onderneming op 22 juni ! Met FIAN - Entraide & Fraternité - CNCD-11.11.11 en CIDSE

Vijf vertegenwoordigers van gemeenschappen uit Ghana, Nigeria en Ivoorkust zullen in Brussel de schendingen van de mensenrechten aanklagen waaronder zij al jaren te lijden hebben. Zij stellen allen de landroof aan de kaak van een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van rubber en palmolie, SIAT (Société d’Investissement pour l’Agriculture Tropicale).

SIAT is één van de vijf grote ondernemingen die 75% van de oliepalmplantages in Afrika controleren. Het verkoopt zijn palmolieproducten aan grote multinationals zoals Unilever en Nestlé, en zijn rubberproducten voeden de toeleveringsketens van internationale bandengiganten zoals Michelin en Goodyear. Maar de uitbreiding van SIAT’s plantages is gebeurd zonder de rechten van de plaatselijke gemeenschappen te respecteren en bedreigt hun voedselsoevereiniteit. Protesten van plaatselijke gemeenschappen worden met harde repressie beantwoord.

Op 22 juni voeren de Belgische ngo’s FIAN, Entraide et Fraternité en CNCD-11.11.11 samen met vertegenwoordigers van de gemeenschap actie voor het hoofdkantoor van SIAT in Zaventem. Wij zullen de klachten van de plaatselijke gemeenschappen kenbaar maken met spandoeken, slogans en foto’s. Wij rekenen op u om namens de Belgische beweging voor voedselsoevereiniteit steun te betuigen aan de strijd voor toegang tot grond in Afrikaanse landen.

De actie vindt plaats op woensdag 22 juni van 10.00 tot 12.00 uur. Vertrek met de bus om 9.30 uur van bij CNCD-11.11.11, terugkeer om 12.30 uur.

Inschrijving verplicht via een e-mail naar amaury.ghijselings@cncd.be