Burgerlijke partijen geschrokken van vrijspraak activisten in Frans arrest
Het Gentse Hof van Beroep heeft besloten het aardappelproces te verdagen tot het najaar van 2014. Dit gebeurde op verzoek van het onderzoeksconsortium, dat tijd vroeg om een aantal nieuwe elementen in het dossier te bestuderen. Daarbij gaat het vooral om een heel recente uitspraak, waarbij een Frans Hof van Beroep 54 activisten vrij sprak van vernieling van een proefveld met genetisch gemanipuleerde wijnranken. De vergunningen voor die proef bleken immers niet in orde. (1) Dit is precies zoals het veld in Wetteren, dat een Gentse rechter in 2012 illegaal verklaarde.
Deze keer stemden de rechters van het Hof van Beroep wel in met het vertonen van ontlastende beelden en het uitnodigen van enkele experten, dit in tegenstelling tot de rechtbank in Dendermonde. Getuigenis van experten op 28 oktober 2014 is cruciaal voor de 11 patatiesten. Ze willen immers aantonen dat directe actie noodzakelijk was om het acuut gevaar van GGO’s in een open veld aan te pakken. Ook willen ze de democratische mankementen in de vergunningsprocedures blootleggen. De vrijwillige verschijners, de mensen die ook bij de actie waren en vervolgd willen worden, maar niet zijn aangeklaagd, wilde het Hof niet in het proces opnemen.
De beklaagden hebben er alle vertrouwen in dat in dit beroep de aanklacht ‘bendevorming’ vervalt, waarmee in feite de bodem onder het proces wegvalt. Deze week spraken 5 hoogleraren recht zich in een open brief in de krant De Standaard uit voor een wetswijziging om definitief uit te sluiten dat het wetsartikel over bendevorming – bedoeld voor aanpak van georganiseerde misdaad – nog eens misbruikt wordt om politieke acties te vervolgen.
Voorafgaand aan de rechtzaak voerde een groep sympathisanten een ‘Schoffel Kata” uit, een serie bewegingen met een schoffel. Dit zag er nu al imposant uit, maar na een zomer oefenen zal dit eind oktober een nog fraaier vertoning geven. Noteer dinsdag 28 oktober alvast in de agenda, allen naar Gent voor een manifestatie voor biodiversiteit en duurzame landbouw en tegen gif en GGO’s.