Daar komen de Landbouwbrigades !

Samen met Wervel en Solidagro werkt FIAN België aan de lancering van de Landbouwbrigades, de Vlaamse evenknie van Les Brigades d’Action Paysannes. Deze lente ontkiemt een hecht netwerk ter ondersteuning van de boerenlandbouw en de beweging voor agro-ecologie en voedselsoevereiniteit !

In mei lanceren we de Landbouwbrigades. Via meewerkdagen op de boerderij kunnen burgers vanuit de praktijk leren over landbouw. Via deze ervaringen mobiliseren we hen om aan een ander, agro-ecologisch voedselsysteem te bouwen.

Achter de schermen zijn we druk bezig met alle voorbereidingen. Wij zoeken onder meer naar vrijwilligers die de praktische coördinatie van een meewerkdag op zich willen nemen.

Als coördinator zorg je voor :
* de praktische omkadering van de dag
* het contact met de boer.in en de deelnemers vooraf
* een goede groepsdynamiek

In april of mei organiseren we hierrond een vormingsnamiddag.

Interesse ? Neem dan contact op met karolien(at)wervel.be

Landbouwbrigades ?

De Landbouwbrigades vormen een netwerk dat burgers en boer.inn.en verbindt in de strijd voor een ander, agro-ecologisch en sociaal rechtvaardig voedselsysteem.

We laten ons hiertoe inspireren door de Brigades d’actions Paysans uit Wallonië. Zij gebruiken het begrip “Brigades” om te verwijzen naar de Internationale Brigades die in 1936 werden opgericht om te strijden tegen het fascisme in Spanje. Deze knipoog toont aan dat de bedreiging van de boerenlandbouw geen technische, maar een politieke kwestie is. De boerenlandbouw ligt al tientallen jaren onder vuur door de overheid en de agro-industrie.

Brigadist worden is bevestigen dat de boerenlandbouw ons allen aangaat. Het betekent benadrukken dat het land ook van ons is, omdat het de basis is van gezond voedsel, maar ook van biodiversiteit en een gezond klimaat.

Het betekent een boodschap aan de boer.inn.en dat zij er niet alleen voor staan en dat wij bereid zijn onze mouwen op te stropen om samen met hen alternatieven te creëren en weerstand te bieden.

Wat doen de Landbouwbrigades ?

Brigadisten dompelen zich via meewerkdagen onder in de boerenlandbouw en engageren zich om mee actie en campagne te voeren binnen de beweging voor agro-ecologie en voedselsoevereiniteit.

Nieuwsgierig ?

Meld je alvast aan via karolien(a)wervel.be

En hou onze websites en sociale media in de gaten voor de lancering in mei !