27 octobre 2016
Forum Nyéléni

De grootste bijeenkomst uit de geschiedenis over voedselsoevereiniteit gaat van start in Roemenië

Cluj-Napoca, 25 oktober – Deze week begon de grootste bijeenkomst over voedselsoevereiniteit die ooit plaatsvond in Europa. Meer dan 500 deelnemers uit ruim 40 landen komen samen om te bespreken hoe de voedselvoorziening en het landbouwsysteem uit de handen kan gehouden worden van grote bedrijven.

Video’s en dagelijkse updates zijn te vinden via ‘Nyéléni Europe’ op Facebook en ‘#nyeleni’ op Twitter. Foto’s in hoge resolutie via het forum op Flickr. .

De volledige agenda en locatie vind je hier

Het tweede Europese Nyéléni Forum over voedselsoevereiniteit vindt plaats van 25 tot 30 oktober. Het verzamelt boeren, vissers, veehouders, tuiniers, werknemers uit de landbouw- en voedselsector, onderzoekers, activisten en vele anderen.

Terwijl een landbouwsysteem dat gecontroleerd wordt door grote bedrijven leidt tot schadelijke monoculturen, staat het Nyéléni Europe Forum voor een sterk gediversifieerd en positief alternatief : mensen van verschillende achtergronden die samenwerken om voedselsoevereiteit en het recht op voedsel in Europa te realiseren”, zegt Stephan Backes, een van de leden van het organisatiecomité.

Op het forum wordt een boerenmarkt georganiseerd, filmvoorstellingen, en een bezoek aan lokale boeren. Zij demonstreren duurzame lokale landbouwmethodes, en geven uitleg over hun juridische acties, bijvoorbeeld in verband met de erg controversiële plannen voor de uitbouw van een goudmijn in Rosia Montana.

Tijdens het forum zal onder andere gediscussieerd worden over verschillende vormen van voedselproductie en –consumptie, over de distributie, het recht op natuurlijke bronnen en gemene gronden en de verbetering van de arbeidsvoorwaarden in voedsel- en landbouwsystemen.

De Belgische delegatie bestaat uit 25 deelnemers van verschillende achtergronden : boerenbewegingen (Boerenforum, Bioforum, MAP, FUGEA, MIG, etc.), consumentengroepen (GASAP, BEES-coop), coöperaties voor landbouwgrond (Terre-en-Vue/Landgenoten), leden van het netwerk voor ondersteuning van de boerenlandbouw (RésAP), milieuorganisaties, NGOs, etc.

Er zijn woordvoerders uit verschillende beroepen en achtergronden beschikbaar voor interviews (ter plaatse of telefonisch), in verschillende talen, o.a. nederlands, frans, engels, etc.

Contact voor de Belgische delegatie : Vincent Melis : +32485133177
Contact voor het organisatiecomité van Nyéléni : Stephan Backes (FIAN Europe) : +32494346914 en/of de persgroep van Nyéléni Europe : communication@nyelenieurope.net
***

www.nyelenieurope.net