Gezamenlijke kennisopbouw

Good Food 2.0-Strategie

Naar duurzame voedselsystemen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

FIAN België en AgroEcology In Action nemen deel aan de ontwikkeling van de Good Food 2.0-Strategie. Dit is de voortzetting - na evaluatie - van het initiatief van de Brusselse regering om lokale voedselsystemen duurzamer te maken. Het initiatief ging van start in 2016 en is nu relevanter dan ooit om de economische en maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden die veroorzaakt worden door de COVID-19-crisis en de klimaatverandering.


Stevige regionale ambities

De Good Food 2.0-strategie, die is opgenomen in de regionale beleidsverklaring, is gericht op de bevordering van een gezond, mensvriendelijk, geherlokaliseerd en seizoensgebonden voedselmodel dat de biodiversiteit herstelt.

De strategie is verankerd in een systematische, territoriale, grootstedelijke, sociale, veerkrachtige en overkoepelende visie en moet voorrang geven aan pragmatische acties om tegemoet te komen aan de concrete behoeften van de Brusselaars.

terug naar het begin van de pagina

Voor duurzamere voeding : lokaal, biologisch, korte keten en toegankelijk voor iedereen !

Om de strategie vorm te geven werken overheidsinstanties samen met gevestigde en opkomende maatschappelijke krachten (waaronder Fian Belgium en AgroEcology In Actie), via focusgroepen, werkgroepen en een participatieraad. De werkgroepen staan open voor elke organisatie die bij het proces betrokken wil worden.

In de (nog op te richten) werkgroepen wordt onder meer nagedacht over de ontwikkeling van een agro-ecologisch centrum, een vernieuwende benadering van het voedingsgedrag, de financiering van een "multifunctionele" stadslandbouw en de studie van de logistieke bevoorradingsmogelijkheden tussen de rand en het Brussels Gewest.

De gezamenlijke kennisopbouw (co-creatie) zal eind 2021 worden afgerond, zodat de strategie vanaf 2022 kan worden uitgerold.

terug naar het begin van de pagina

Meer weten ?

terug naar het begin van de pagina