Grond is een recht : actie op 15/6 tijdens Zaak Huts

Op dinsdag 15 juni ontvangt het Hof van Beroep het antwoord van de EU-commissie op haar vraag in de zaak Huts. Verschillende organisaties roepen op om opnieuw actie te voeren voor de rechtszaal.

De Zaak Huts gaat over de verkoop van 450 ha landbouwgrond door de stad Gent in 1 lot aan de BV Bijloke, een investeringsmaatschappij van Fernand Huts. Hierdoor hadden kleine boeren geen kans om te bieden. Ondertussen worden pachters op deze gronden opzij gezet (al van 160 hectare verjaagd) en is Huts bezig om gronden te ruilen, zonder twijfel met het oog om landbouwgrond om te zetten in, of in compensatie te geven voor, industriegrond in de haven van Gent-Terneuzen.

Tot het moment dat het Hof van Beroep hem een verbod op legde om de voormalige OCMW-gronden, die 800 jaar behoorden tot het stedelijke hospitaal de Bijloke, was Huts volop bezig met gronden en hoeves te kopen en te verkopen. Wie kan zich voorstellen dat deze doorverkoop gepaard gaat met verlies als men weet dat hij amper 39.000 euro per hectare betaalde aan de Gentse stadskas.

Het is de eerste zaak in ons land waar privatisering van onze publieke landbouwgronden getoetst wordt aan de Europese concurrentiewetgeving. Het is de rechter zelf die - op vraag van enkele boer.inn.en - advies gevraagd heeft aan de Europese Commissie. Deze dient zich nu uit te spreken over de vraag of er geen sprake is van staatssteunhttps://www.landbouwleven.be/9400/a...in deze verkoop van een openbaar bestuur aan een investeringsmaatschappij.

Eens dit advies binnen, zullen de komende maanden de pleidooien verder gaan.

Verschillende organisaties, waaronder De Hongerige Stad, Boerenforum, Climaxi, de Landbouwbrigades en FIAN Belgium, nodigen iedereen uit om opnieuw coronaproof aanwezig te zijn op de zitting.

Afspraak op 15 juni, van 10u tot 11u, voor het Hof van Beroep, Koophandelsplein te Gent.

Bekijk het evenement op Facebook.

Boerenforum lanceert bij deze gelegenheid een petitie rond ‘toegang tot grond’.

Voor meer achtergrondinformatie kan je hieronder een nieuwe, interessante documentaire hierover bekijken in de reeks TV Sociaal (Climaxi).