8 mars 2018
14-17 april

Internationale dag van de boerenstrijd

Mobilisatie voor het behoud van onze landbouwgrond

Laten we de boeren- en familiale landbouw verdedigen en onze gronden behouden !
De internationale dag van de boerenstrijd vormt een gelegenheid om samen met boeren van over de hele wereld het respect voor hun rechten op te eisen (het recht op land, het recht op zaden of het recht op een waardig inkomen) en alternatieven voor agro-industriële landbouw te versterken.

Actiedag op 15 april in BRUGELETTE - GHISLENGHIEN

Dit jaar organiseren het Réseau de Soutien à l’ Agriculture Paysanne (RéSAP) en de beweging "pays vert et collines" een feestelijke, gezellige en strijdvaardige actie op landbouwgrond die enkele jaren geleden onnodig onder het beton verdween voor de bouw van een industriepark dat vandaag nog steeds niet in gebruik is.

Door concrete actie waarbij we ons de grond terug toe-eigenen door quinoa te planten, strijden we tegen het verdwijnen van landbouwgrond en voor een ander landbeheer dat meer in overeenstemming is met de actuele uitdagingen zoals klimaatopwarming en duurzame voedselproductie. Deze landbouwgronden behoren tot de duurste in Europa omdat ze moeten concurreren met de ontwikkeling van industriezones, wegen, parkeergarages, vrijetijdsactiviteiten, monocultuur van kerstbomen en verstedelijking. Het is dringend tijd dat we ons landbouw-en voedselmodel herzien door het model van voedselsoevereiniteit hier en elders te verdedigen en te ontwikkelen !

Op het programma :

Quinoa planten op de grond van het leegstaand industriepark - concert - eerlijk lokaal buffet - workshops - ontmoeting tussen verschillende collectieven die strijden tegen de verharding van landbouwgrond - expo van foto’s en aquarellen.

Praktische info en volledig programma van 15 april