Lentenieuwsbrief: Kiemen van verzet

Lentenieuwsbrief: Kiemen van verzet

Beste FIANista’s,

Om deze voorjaarsnieuwsbrief te openen geven we graag het woord aan onze Raad van Bestuur:

“Vandaag is het meer dan ooit noodzakelijk om de ‘business as usual’ te verwerpen, die voeding enkel als koopwaar beschouwt. We moeten ons verzetten tegen de idee dat we zullen terugkeren tot het ‘nieuwe normaal’ van een groener voedselsysteem gedomineerd door multinationale ondernemingen. Het is tijd om de krachten doorheen het hele voedselsysteem te bundelen en de kans te grijpen om een transitie te bewerkstelligen die echt groen, rechtvaardig en voor iedereen is (en niet enkel voor de rijke landen, zoals het vaccin).”

Zo begint Dr. Tomaso Ferrando zijn krachtige editoriaal “Sowing the Seeds of Resistance”, waarmee u kennismaakt met de visie van de gedreven experten aan het roer van FIAN België.

En dat er verzet aan het kiemen is én dat er ook overwinningen te vieren vallen, dat alles kunt u lezen in deze lentenieuwsbrief!

Protestbrief aan de voorzitter van het VN-comité voor Wereldvoedselzekerheid (CFS)

Bijna 200 ngo’s en maatschappelijke organisaties roepen op tot een radicale verandering van het wereldwijde voedselsysteem, dat gedomineerd wordt door multinationale ondernemingen. Ze eisen dat de Verenigde Naties de VN Voedseltop met spoed heroriënteren, zodat deze in lijn is met zijn belangrijkste doelstellingen, namelijk het welzijn van de hele wereldbevolking en van onze planeet.

Wanneer stopt de waanzin van biobrandstoffen?

Voedsel verbranden in brandstoftanks is slecht beleid. Het draagt niet bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen, integendeel.
Een opiniestuk van Els Hertogen (directeur 11.11.11), Danny Jacobs (directeur, Bond Beter Leefmilieu), Valerie Del Re (directeur Greenpeace België), Lodewijk De Witte (voorzitter Oxfam-in-België), Florence Kroff (coördinator FIAN Belgium), Bert De Somviele (directeur BOS+) en Sylvie Meekers (directeur Inter-Environnement Wallonie).

Zaak Bolloré/Socapalm: tussentijdse overwinning voor de ngo’s!

Een Franse rechter heeft zich tussentijds uitgesproken in het voordeel van een enkele ngo’s die de Bolloré-groep hebben aangeklaagd in verband met hun palmolieplantages in Kameroen. Via deze ongeziene rechtszaak vragen de ngo’s de rechter om de Bolloré-groep ertoe te verplichten om zich te houden aan een verbintenis uit 2013 om de levens- en arbeidsomstandigheden te verbeteren van de lokale gemeenschappen en de arbeiders op de Socapalm-plantages. Lees hun laatste persverklaring.

Internationale Dagen van de Boerenstrijd

18 april 2021 10h30

Chemin de Binche, 7033 Frameries (Bergen)

CLAREBOUTS AARDAPPELEN Die aardappelen liggen ons zwaar op de maag! Ondanks sterke tegenstand van de omwonenden en groeiende onthullingen over...

Laten we gezamenlijke actievoeren om de 10de verjaardag van de Internationale Dagen van de Boerenstrijd in België te vieren!!! Patatisten uit alle windstreken, kom op 18 april naar Frameries om samen de doodlopende wegen van het landbouwproductiesysteem aan te klagen en de boeren te steunen die alternatieven voorstellen!

Doe mee!!!

Daar komen de Landbouwbrigades!

Samen met Wervel en Solidagro werkt FIAN België aan de lancering van de Landbouwbrigades, de Vlaamse evenknie van Les Brigades d’Action Paysannes. Deze lente ontkiemt een hecht netwerk ter ondersteuning van de boerenlandbouw en de beweging voor agro-ecologie en voedselsoevereiniteit! We zijn nog op zoek naar coördinatoren. Interesse? Neem dan contact op met karolien(at)wervel.be

© FIAN Belgium — 2021