Dag van boerenstrijd 2018

Mobilisatie voor het behoud van landbouwgrond : 15 april in Brugelette

Ter gelegenheid van de internationale dag van boerenstrijd ondernemen meer dan dertig organisaties - burgerbewegingen, landbouworganisaties, NGO’s, milieuverenigingen en activisten - actie voor de bescherming van bedreigde landbouwgrond. Afspraak voor een feestelijke, gezellige en strijdvaardige actie.

Programma van 15 april :

10h30 : Eerlijk ontbijt en plantactie van biologische patatten en Quinoa op de landbouwgronden die moesten plaatsmaken voor de bouw van een industrieterrein.

12h-14h lokaal buffet met producten van boerenlandbouw : bord met boerenkost (vegi), pizza van het huis, brood met worst en lokale bieren.

14h-14h30 ontmoeting strijd voor het behoud van landbouwgrond : van lokaal tot globaal" waarbij landbouwers, collectieven en organisaties het woord nemen.

14h30-15h30 : Workshops
- Wanneer de strijd voor het behoud van land en hulpbronnen georganiseerd wordt : presentatie en lancering van het netwerk "Occupons le terrain", uitwisseling met vertegenwoordigers van verschillende collectieven in de strijd tegen de monopolisering en verhandelen van land en onze levenssfeer (privatisering, ruimtebeslag, betonnering, uitbreiding van industrie,...)

- Het verdwijnen van landbouwgrond in België : inventaris- en hefbomen voor actie met Astrid Bouchedor (Fian Belgium), auteur van twee studies over het onderwerp.

- De aanleg van een nieuwe weg voor Pairi-Daiza : informatie over het dossier en bespreking van de toekomstperspectieven met vertegenwoordigers van de collectieven Pays vert en Gibecq en de betrokken landbouwers.

- Mobiliteit : Investeren in nieuwe wegen ? Nutteloos en verleden tijd….. Maak plaats voor alternatieven ! met Pierre Courbe, projectmanager mobiliteit bij Inter-environnement Wallonie

Activiteiten
- Voor de allerkleinsten (en volwassenen) : Wandelingen met ezels op bedreigde paden van het Groene Land (vertrek 14u).
- Zeefdrukstand : Vergeet niet om een T-shirt mee te nemen om te versieren met de kleuren van de boerenstrijd.
- Infotheek : een ruimte met brochures, folders, etc. over de thema’s landbehoud, boerenlandbouw, mobiliteit...

16u : Concert van The Matching Numbers (blues, soul en funk)
Einde van de dag tegen 17u30

Praktische info

Transport :

Er wordt een bus voorzien vanuit Gent (vertrek 8u) en Brussel (vertrek 9u) voor de prijs van 5 euro. De bus zal terug vertrekken tegen 17u30 in Brugelette.

Er zal ook een pendelbusje rijden vanaf het station van Silly.

Inschrijving voor bus en pendelbus is verplicht via dit formulier.

Waarom mobiliseren we in Ghislenghien ?

Het programma van de dag van de boerenstrijd 2018 heeft de afgelopen weken veel ontwikkelingen doorgemaakt. Naar aanleiding van de aankondiging van onze mobilisatie tegen de aanleg van een nieuwe weg die de A8 verbindt met het park Pairi Daiza, hebben de parkbeheerders contact opgenomen met verschillende RéSAP-organisaties. Er hebben ook andere contacten met de overheid plaatsgevonden. Een eerste stap in een dossier waarin dialoog en transparantie niet de sleutelwoorden waren.
Het RéSAP heeft hier nota van genomen en een raadpleging voorgesteld over het wegenbouwproject, op voorwaarde dat de raadpleging democratisch verloopt. Dit houdt in dat op de vergadering ten minste de bevoegde minister Carlo Di Antonio, een met het beheer van het dossier belaste persoon, vertegenwoordigers van burgergroeperingen, landbouwers en verenigingen van RéSAP, alsook parkleiders aanwezig zijn.

*** UPDATE ! ***
Volgens onze laatste informatie (31 maart) zouden de overheid en de parkmanagers instemmen met deze raadpleging. Het RéSAP besloot hierop actie te ondernemen in verband met een andere zaak met betrekking tot het betonneren van grond in dezelfde regio. Uiteraard zal de actie in samenwerking met de burgergroeperingen en de door het project getroffen landbouwers, worden voortgezet indien de raadpleging mislukt of uiteindelijk niet plaatsvindt.
Op 15 april vindt in Ghislenghien een herbestemmingsactie plaats op landbouwgrond die onnodig gebetonneerd werd voor de bouw van een industrieterrein dat enkele jaren later nog steeds leeg staat. Op deze manier willen we laten zien dat we vastbesloten zijn om in heel België en de hele wereld landbouwgrond te behouden en een ander beleid in verband met grondbeheer te eisen. De dag zal doorgaan in een manege niet ver van de gronden die bedreigd worden door de weg.

Het volledige programma en praktische info

PDF - 35.5 ko