[November] Overwinning voor de rechten van boerinnen en boeren
 FIAN Belgium

[November] Overwinning voor de rechten van boerinnen en boeren

Het was druk bij FIAN in de afgelopen weken. Van een campagne tegen de toxische investeringen in een palmoliebedrijf door ING, naar de onderhandelingssessie voor een bindend Verdrag rond bedrijven en mensenrechten in de VN, tot een workshop rond de link tussen landbouw en klimaatverandering en de publicatie van onze nieuwe Beet the System. Daartussen vonden we ook nog de tijd om de overwinning voor de rechten van boerinnen en boeren te vieren!!

We hebben niet stilgezeten... In deze nieuwsbrief kan je het allemaal terugvinden.

We hebben echter nog genoeg energie over voor de Klimaatbetoging: Claim de Climate op 2 December in Brussel. We hopen jullie daar allemaal te zien!

VN-verdrag bedrijven en mensenrechten:

Meer dan 70 staten onderhandelden vorige week in Genève over het eerste bindend VN-verdrag dat een einde moet maken aan de inbreuken op de mensenrechten door multinationale bedrijven en de straffeloosheid die ermee gepaard gaat. Het gebrek aan actieve deelname door de Europese Unie en de lidstaten doet de vraag rijzen of de Europese landen klaar zijn om de rechten van mensen boven de belangen van bedrijven te stellen.
Van 15 tot 19 oktober vond de vierde onderhandelingssessie plaats van (...)

ING past haar eigen duurzaamheidsbeleid niet toe en blijft controversiële palmolie financieren

Terwijl ING een campagne lanceert over duurzaam beleggen (“Goed voor uw toekomst en die van mij”), roept een coalitie van NGO’s in België en Nederland de bank tot de orde. De investeringen van ING in controversiële palmolie bedrijven zoals SOCFIN zijn absoluut niet duurzaam.
“ING moet stoppen met mensen een rad voor de ogen te draaien,” verklaart Florence Kroff van FIAN namens de coalitie van NGO’s. “Op papier beweert ING zich te houden aan milieu- en sociale criteria in risicosectoren zoals de (...)

Grote overwinning voor de rechten van boerinnen en boeren wereldwijd. Steun van België en Europa blijft echter uit.

Op 28 september stemde de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties met een grote meerderheid (33 stemmen voor, 11 onthoudingen, 3 stemmen tegen) voor de goedkeuring van de Verklaring voor de rechten van boereninnen, boeren en andere op het platteland werkzame personen. Deze historische overwinning is het resultaat van meer dan 17 jaar mobilisatie door de internationale boerenbeweging La Via Campesina. De verklaring moet nu enkel nog goedgekeurd worden door de Algemene Vergadering van de VN. Deze finale stemming staat gepland op 20 November 2018.

Verklaring voor de rechten van boerinnen en boeren : België mist belangrijke kans om de makers van het voedselmodel van de toekomst te ondersteunen.

Brussel, 20 november 2018 - Gisteren om 22.00 stemde een overweldigende meerderheid van de staten in de derde commissie van de Algmene Vergadering van de VN in New York voor de definitieve goedkeuring van verklaring voor de rechten van boer.inn.en in de Algemene Vergadering van de VN midden December. De tekst werd in september reeds aangenomen door de mensenrechtenraad in Geneve. Een overwinning voor boerinnen en boeren over de hele wereld, maar een teleurstelling voor de (...)

Gemeenschappen uit de DRC dienen een klacht in bij een Duitse ontwikkelingsbank om een eeuwenoud landgeschil met een palmoliebedrijf op te lossen

7 november 2018 - Negen gemeenschappen van de Democratische Republiek Congo hebben deze week een historische klacht ingediend bij het klachtenmechanisme* van de Duitse Ontwikkelingsbank (Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft, DEG). De gemeenschappen willen een oplossing voor een landconflict dat teruggaat tot de Belgische koloniale periode met een palmoliebedrijf dat momenteel wordt gefinancierd door een consortium van Europese ontwikkelingsbanken onder leiding van DEG.

Wanneer voedsel immaterieel wordt: confrontatie met het digitale tijdperk

27 september 2018 - Nu technologie alomtegenwoordig wordt in ons leven, focust de 2018-editie van het Observatorium voor het recht op voedzaam voedsel op de impact die dit nieuwe tijdperk heeft op voedsel - onze bron van leven, identiteit en sociale relaties.
De afgelopen decennia verstevigde de privésector haar greep op publieke goederen en diensten zoals water, onderwijs of gezondheidszorg, de pijlers van de mensenrechten. Voedsel wordt natuurlijk al eeuwenlang verhandeld, maar het (...)

Landbouw en klimaatverandering

pdf/2018_fian_bts_interieur_web.pdf Het klimaat is er slecht aan toe... en dat is geen goed nieuws voor de landbouw. Ons bord draagt een grote verantwoordelijk voor de klimaatverandering, maar tegelijkertijd vormt het ook een deel van de oplossing, door landbouwpraktijken die weinig broeikasgassen uitstoten en die de bodem en de biodiversiteit beschermen en herstellen.
Gepubliceerd ter gelegenheid van onze workshop over landbouw en klimaatverandering, stelt dit nieuwe nummer van Beet the (...)

© FIAN Belgium — 2018