[September] Stop de straffeloosheid van multinationals
 FIAN Belgium

[September] Stop de straffeloosheid van multinationals

Begin oktober organiseert FIAN Belgium, samen met een coalitie van NGO’s en vakbonden, een actieweek voor een bindend verdrag dat een einde moet maken aan de straffeloosheid van transnationale bedrijven. De week gaat vooraf aan de 4de intergouvernementele onderhandelingssessie voor dit bindend verdrag, die op 15 oktober 2018 in Genève van start gaat.
In het kader van deze actieweek nodigen we je uit voor filmdebatten rond de film "Ademloos van Daniel Lambo" in Brussel, Luik, Gent en Leuven. Bovendien ontwikkelen we een innovatieve website om onze Minister te interpelleren. Meer nieuws volgt snel!

Roep de kandidaten in je gemeente op tot actie!

Wij hebben je nodig om het memorandum van Agroecology in Action te verspreiden en de kandidaten voor de lokale verkiezingen in je gemeente te interpelleren!
Het memorandum bevat de 5 prioritaire eisen voor de beweging, die een aantal concrete politieke voorstellen bundelen.
Het is tijd om de overgang naar agro-ecologische en solidaire voedselsystemen te stimuleren. Dit zou een prioriteit moeten zijn voor elke lokale verkozene.

Forum des alternatives en Flash Mob

Dit jaar neemt FIAN Belgium deel aan de organisatie van het befaamde Forum des alternatives van Festival Alimenterre met SOS Faim, Rencontre des Continents, Quinoa en Oxfam.

Overal, in België en elders, neemt het aantal initiatieven voor een rechtvaardig en duurzaam landbouw- en voedingssysteem toe. Het forum biedt verschillende mogelijkheden om deze initiatieven te ontdekken, erover te debatteren en in actie te komen.

Op 13 oktober om 17u30 komen we samen voor een flashmob op het Muntplein in Brussel dat voor de gelegenheid wordt omgedoopt tot Mensenrechten plein. Neem een groente mee!

Honger de wereld uit in 2030? Hoe dichter de deadline, hoe verder van huis

Op 11 november publiceerden 5 VN-agentschappen het jaarlijkse rapport over de staat van voedselzekerheid in de wereld. De cijfers zijn verontrustend. De honger in de wereld nam voor het tweede jaar op rij opnieuw toe. De Coalitie Tegen de Honger, waarvan FIAN Belgium samen met andere Belgische NGO’s deel uitmaakt, reageert in dit artikel op het alarmerende rapport. De noodzaak om het landbouwvoedselmodel drastisch te hervormen kon niet duidelijker zijn.

Ciné-Debat "Ademloos"

FIAN Belgium organiseert 4 film-debatavonden samen met een coalitie van verschillende organisaties, rond de film "Ademloos" et het thema van inbreuken op de mensenrechten door bedrijven. Deze film belicht een aantal zaken waarover we graag enkele experts aan het woord laten en met jullie van gedachte wisselen: de noodzaak om een einde te maken aan de straffeloosheid van transnationale bedrijven, toegang tot justitie te garanderen voor getroffen personen en de mensenrechten te laten voorgaan op de winst.

Aan deze immense taak wordt momenteel gewerkt in Genève. Op 15 oktober gaat de 4de onderhandelingssessie van start voor een bindend internationaal verdrag dat staten verplicht om bedrijven te reguleren rond hun impact op de mensenrechten.

Na de film is er tijd om verder op dit proces in te gaan en om vragen en mogelijke antwoorden met elkaar te delen.

© FIAN Belgium — 2018