5 décembre 2011

Stop straffeloosheid – zeg nee tegen onrecht en honger !

Heidelberg, Duitsland, 5 december 2011 – Ter gelegenheid van de dag van de mensenrechten op 10 december 2011 nodigt mensenrechtenorganisatie FIAN kunstenaars over de hele wereld uit om mee te doen aan de kunstwedstrijd ’Stop Impunity – Hunger on Trial’. De wedstrijd is een protest tegen de heersende straffeloosheid bij schendingen van het mensenrecht op voedsel.

“We zijn bezorgd over de aanhoudende ernstige schendingen van het recht op voedsel, waarbij de daders bijna altijd vrijuit gaan,” zegt Flavio Valente, secretaris-generaal van FIAN over het thema van de wedstrijd. Gebrekkige wetgeving en uitvoering zorgen ervoor dat wereldwijd meer dan 1 miljard mensen lijden aan chronische honger en ondervoeding.

Mensenrechtenactivist Peter Kayiira uit Oeganda vecht al jaren voor gerechtigheid na de gedwongen ontruiming van het land van zijn gemeenschap om plaats te maken voor een koffieplantage. Hij zal op maandag 5 december handtekeningen verzamelen onder parlementsleden van het Europees Parlement om deze kunstwedstrijd tegen straffeloosheid te ondersteunen.

FIAN en La Via Campesina nodigen iedereen uit om kunstwerken in te sturen waarin straffeloosheid en schendingen van het recht op voedsel uitgebeeld worden. Verschillende soorten kunst – zoals video’s, foto’s, liederen, graffiti, stencils – dingen mee om één van de drie kunstwerken te worden die FIANs boodschap in 2012 zullen overbrengen.

Achtergrondinformatie :

De Kunstwedstrijd ’Stop Impunity – Hunger on Trial’ wordt georganiseerd door mensenrechtenorganisatie FIAN International (www.fian.org) en ondersteund door de mondiale boerenorganisatie La Via Campesina (www.viacampesina.org).

Deelnemers kunnen hun werk indienen op www.stop-impunity.org. Deelname is gratis en staat open voor alle personen van 18 jaar en ouder. Je kunt je werk insturen door middel van foto of video.

Tussen 10 februari 2011 en 15 maart 2012 kan er online gestemd worden op alle kunstwerken. Van de tien kunstwerken met de meeste stemmen zal een jury drie winnende kunstwerken selecteren. De eerste prijs is € 1.000, de tweede prijs € 400 en de derde prijs € 100. De beste kunstwerken zullen worden tentoongesteld aan het publiek ter gelegenheid van de ’International Day of Peasant’s Struggle’ op 17 April 2012. Daarnaast zullen deze werken door FIAN en La Via Campesina als promotiemateriaal worden ingezet in de strijd tegen straffeloosheid en voor het recht of voedsel.

This Dutch translation has been made possible thanks to the project : Free translation of websites for NGOs and non-profit organisations. A project managed by Mondo Services and the translator Iris Jacob.