26 septembre 2022
Video

Terugblik op de mobilisatie in Brussel van de door SIAT getroffen gemeenschappen

Voor de zorgplicht en verantwoordelijkheid van bedrijven

Terwijl het Lagerhuis zich op 21/09/2022 boog over het wetsvoorstel tot invoering van een zorgplicht en een verantwoordelijkheidsplicht voor bedrijven in hun waardeketens, eisen gemeenschappen hun rechten op, tot nu toe in België. Een terugblik op de actie van 22 juni van vertegenwoordigers van West-Afrikaanse gemeenschappen die de inbeslagname van hun land en de schendingen van hun grondrechten door het Belgische bedrijf SIAT kwamen aanklagen.

SIAT is een van de vijf grote ondernemingen die 75% van de oliepalmplantages in Afrika controleren. Het verkoopt zijn palmolieproducten aan grote multinationals zoals Unilever en Nestlé, en zijn rubberproducten voeden de toeleveringsketens van internationale bandengiganten zoals Michelin en Goodyear.

De media en de politieke aandacht rond de zaak hebben het bedrijf gedwongen te reageren : SIAT heeft toegezegd een delegatie naar de drie betrokken landen te sturen om de gemeenschappen 📌 te ontmoeten in november van dit jaar.

Dit is verre van een volledige oplossing, maar wel een belangrijke stap voorwaarts voor de gemeenschappen die moeite hebben om door hun leiders gehoord te worden. Maar zij zouden niet de enigen moeten zijn die vechten voor de eerbiediging van hun rechten. Daarom moeten onze Belgische 🇧🇪 en Europese 🇪🇺 politici de wetgevingsprocessen die momenteel worden besproken om de verantwoordelijkheid van ondernemingen bindend te maken, tot een goed einde brengen.

Voor meer informatie

👉 Het persbericht van de actie van 22 juni 2022->https://www.fian.be/1823]
👉De beleidsnota en zijn aanbevelingen over de zaak van het bedrijf SIAT in Ivoorkust

Een initiatief gesteund door een coalitie van NGO’s waaronder CNCD-11.11.11 FIAN België Entraide et Fraternité CIDSE - samen voor wereldwijde rechtvaardigheid.