[Terugblik op december] Greenwash-ING tour
 FIAN Belgium

[Terugblik op december] Greenwash-ING tour

Onze beste wensen voor het nieuwe jaar! Aan de start van 2019 blikken we graag nog even terug op onze activiteiten van de afgelopen maanden. Zo organiseerden we een workshop over landbouw en klimaatverandering, deden we verschillende acties bij bankkantoren van ING en spraken we onze steun uit voor de boer en burgers die het opnemen tegen de verkoop van publieke grond aan speculanten. We hebben niet stil gezeten en starten met veel energie en strijdvaardigheid aan het nieuwe jaar. Wil je ons hierin steunen en je aansluiten bij de beweging voor het recht op voedsel? Neem dan een kijkje op onze website of klik op onderstaand artikel.

Boeren worden uitgesloten van de verkoop van landbouwgrond door het OCMW van Gent, dit is onbegrijpelijk 

Op 12 december 2018 vonden de pleidooien plaats in de rechtszaak tegen de verkoop van 450 ha publieke landbouwgrond aan een dochteronderneming van Fernand Huts. Meer dan 30 landbouworganisaties, academici en middenveldorganisaties drukten hun steun uit aan de boer en burgers die een rechtszaak aanspanden tegen de verkoop. Het aantal landbouwers in België daalt snel en de hoge prijs en tekort van landbouwgrond spelen hierin een belangrijke rol. Deze evolutie heeft gevolgen voor onze lokale voedselproductie. In de huidige context moet een goed beheer van publieke gronden en toegang tot grond voor landbouwers tot de prioriteiten van de overheid behoren. De uitspraak volgt normaal gezien op 8 januari 2019.

Greenwash-ING Tour : stoppen of doorgaan?

Terwijl ING een campagne lanceert over duurzaam beleggen (“Goed voor uw toekomst en die van mij”), bezocht een groep NGO’s meer dan 20 bankkantoren in het hele land om de toxische financiering van ING in enkele palmoliebedrijven aan de kaak te stellen. Ten gevolge van de acties, engageerde de Directie van ING België zich om in de loop van de komende dagen met concrete voorstellen en maatregelen te komen in het kader van een vernieuwde dialoog met de NGO coalitie.
Volg alles op http://greenwash-ing.be/

Focus op Brazilië

Deze winter editie van onze FIAN Echo focust op Brazilië, na de recente verkiezingen waarbij de extreem rechtse kandidaat Jair Bolsanora verkozen werd.

We bieden je de volgende artikels aan:
- Le Mouvement des Sans Terre, un exemple pour nos systèmes participatifs de garantie agroécologique ?
- « Plus un seul centimètre pour les terres indigènes »: Les communautés indigènes Guaraní-Kaiowá en résistance.
- Uniek voedselbeleid in Brazilië bedreigd

Bovendien vind je nog een artikel over de finale stemming voor de verklaring van de rechten van de boer.inn.en, en het laatste nieuws over het werk van FIAN en vrienden in actie.

Veel leesplezier!

Sluit je aan bij de beweging!

Geef gewicht aan onze acties en een stem aan onze eisen!!
Steun ons via één van de volgende formules:
Balpen formule: word een bondgenoot en steun de eisen van FIAN
Megafoon formule: word een geëngageerde sympathisant en neem deel aan onze acties
Draag bij aan onze onafhankelijkheid en vergroot onze slagkracht:
Microfoon formule: word lid van FIAN en ondersteun FIAN op lange termijn door lidgeld te betalen.
Versterker formule: steun ons financieel door een donatie te doen.
Door ons te steunen geeft u ons meer slagkracht en versterkt u de stem van de beweging die zich inzet voor een verandering van het huidige model naar voedselsoevereiniteit en respect voor het recht op voedsel voor iedereen!
Door ons te steunen, versterkt u onze positie, onze acties en ons beleidswerk ten aanzien van beleidsmakers en anderen.
Daarnaast ontvangt u 4 keer per jaar ons magazine "FIAN Echo" (en het jaarlijkse Beet the system), met thematische dossiers in verband met het recht op voedsel.

Workshop Landbouw en klimaatverandering: verslag

Op 15 november 2018 kwamen een tachtigtal landbouwers, burgers, academici en mensen uit de klimaatbeweging samen in Aat voor een workshop over landbouw en klimaat. Een dag met interessante presentaties en debatten. Dit artikel vat de belangrijkste discussies en conclusies samen. De workshop werd georganiseerd door FIAN Belgium in samenwerking met Boerenforum, IPES Food, FUGEA en MAP.

Op deze dag stelden we ook onze nieuwe Beet the System voor, met 11 interessante artikels over dit thema. Lees de artikels hier in het Frans. Vanaf januari publiceren we elke maand één van de artikels in het Nederlands. Geïnteresseerd ? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

© FIAN Belgium — 2018