28 mai 2021
Persverklaring

Vervuiling en "greenwashing"

De problemen rond de plantages van Socfin duren voort

25/05/2021 - Maatschappelijke organisaties die samenwerken met gemeenschappen die te lijden hebben onder de rubber- en oliepalmplantages van de Socfin-groep grijpen de jaarlijkse Algemene Vergadering van de onderneming aan om zich uit te spreken over de aanhoudende problemen.

Socfin is een in Luxemburg gevestigd conglomeraat, voor 40% in handen van de Bolloré-groep, dat 400.000 hectare aan landconcessies heeft vergaard in 10 landen van Afrika en Azië. Belangrijke problemen die zich het afgelopen jaar hebben voorgedaan, zijn onder meer geschillen over waterverontreiniging en landgebruik, en ernstige bedenkingen over het certificeringsproces van de onderneming via de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO).

Voor 2020 rapporteerde Socfin een geconsolideerde nettowinst van ongeveer 30 miljoen euro. De drie belangrijkste holdings van de groep - Socfin SA, Socfinaf SA en Socfinasia SA - keerden voor 13,7 miljoen euro aan dividenden uit. Bijna driekwart daarvan (10,1 miljoen euro) ging naar topaandeelhouders Vincent Bolloré en Hubert Fabri of door hen gecontroleerde ondernemingen. Daarnaast betaalden de holdings hun bestuurders € 16,5 miljoen, waarvan bijna 60% (€ 9,7 miljoen) naar de families Bolloré en Fabri ging. Dit komt neer op een totaal van ongeveer 20 miljoen euro dat werd verdeeld tussen de twee zakenpartners en hun vennoten. Tegelijk meldt de groep aanhoudende verliezen in meer dan de helft van de landen waar ze plantages uitbaat. [1]

Vervuiling in Indonesië

Bovendien blijkt dat de plaatselijke bevolking het zelfs in landen waar de Socfin-plantages wel grote winsten rapporteren, heel moeilijk kan hebben. Socfindo, dat bijna 50.000 hectare aan landconcessies heeft in Indonesië, maakte vorig jaar ruim 36 miljoen euro winst. In juli 2020 dienden vertegenwoordigers van vijf gemeenschappen in Atjeh een klacht in bij het milieuagentschap van het district Naga tegen drie oliepalmplantages, waaronder Socfindo, omdat ze de Seumayan-rivier herhaaldelijk zouden hebben vervuild met afval van de palmolieverwerking. [2] Dit leidt naar verluidt tot huidziekten bij de dorpelingen.

De gemeenschappen dringen er daarom bij de autoriteiten op aan om een milieu-audit van de bedrijven uit te voeren en de vergunningen die zijn verleend aan de bedrijven die verantwoordelijk zijn gebleken voor de vervuiling van de rivier, opnieuw te beoordelen.

In december 2020 hebben dorpelingen uit het district Gunung Meriah Aceh Singkil, met de steun van 22 lokale leiders, geëist dat hun lokale autoriteiten een deel van Socfindo’s concessiegebied in de buurt van hun dorpen aan hen vrijgeven. Het huurcontract loopt af in 2023.

JPEG - 182.5 ko
© Foto : Acehonline.co/Zulkarnain

De dorpelingen niet willen dat het huidige huurcontract van Socfindo wordt verlengd, zegt een woordvoerder van Gerak PAS, een lokale NGO die de gemeenschap begeleidt

Foto : Bewoners van het district Gunung Meriah, Aceh Singkil, hebben op zaterdag 19/12/2020 grote aanplakborden geplaatst waarop zij de verlenging van de vergunning voor commerciële gebruiksrechten (HGU) van PT Socfindo afwijzen. In plaats daarvan eisen ze de aankoop van een deel van het land.

terug naar het begin van de pagina

RSPO : Socfin’s greenwash

Ondanks goed gedocumenteerde en voortdurende landconflicten in verschillende van hun plantages [3] heeft Socfin een RSPO-certificering gekregen in Kameroen, Ivoorkust en Nigeria, en het certificeringsproces loopt nog in andere landen.

Nieuw onderzoek van Milieudefensie [4] wijst uit dat tijdens het certificeringsproces in Afrika kritische stemmen, waaronder gemeenschappen die landconflicten hebben met het bedrijf, niet zijn geraadpleegd. Verschillende organisaties en gemeenschapsleden zeiden dat ze tijdens het raadplegingsproces werden geïntimideerd of gemanipuleerd.

Volgens het onderzoek zijn er ook problemen met de onafhankelijkheid van de audits. Zo fungeerde personeel van het bedrijf bijvoorbeeld als vertaler tijdens overlegmomenten met gemeenschappen.

Samuel Nguiffo, directeur bij de Kameroense NGO Centre pour l’Environnement et le Développement (CED), legt uit :

“Het gebrek aan onafhankelijkheid van de audit van het bedrijf, de uitsluiting van kritische stemmen en de angst voor represailles wanneer men zich uitspreekt, verhinderen een zinvolle raadpleging. Hoe kunnen de auditoren op basis van zo’n gebrekkig proces tot de conclusie komen dat het bedrijf duurzaam is ? De Socfin RSPO-certificaten zijn een greenwash-oefening.”

Bedrijven zoals Socfin halen immense winsten uit het land en de arbeid van gemeenschappen in Afrika en Azië. Greenwashing maakt de zaak alleen maar erger. Wij dringen er dan ook op aan dat Socfin haar praktijken onmiddellijk wijzigt.


terug naar het begin van de pagina


Ondertekenaars

 • AFASPA (Association Française d’Amitié et de Solidarité avec les Peuples d’Afrique ; France)
 • Alliance for Rural Democracy (Liberia)
 • BIPA (Bunong Indigenous People Association ; Cambodia)
 • Bread for all (Switzerland)
 • Collectif pour la défense des terres malgaches – TANY (Madagascar)
 • Creatives for Justice (Switzerland)
 • FIAN Belgium (Belgium)
 • FIAN Switzerland (Switzerland)
 • GRAIN (Spain)
 • Green Advocates (Liberia)
 • Green Advocates (USA)
 • Green Scenery (Sierra Leone)
 • JUSTICITIZ – ACORN (Liberia)
 • Milieudefensie (Netherlands)
 • Natural Resources Women’s Platform (Liberia)
 • Oakland Institute (USA)
 • RADD (Réseau des Acteurs du Développement Durable ; Cameroon)
 • Rainforest Rescue (Germany)
 • React Transnational (France)
 • SOS Faim (Luxembourg)
 • Synaparcam (Cameroon)

terug naar het begin van de pagina

Twee nieuwe aangrijpende reportages

Recent verschenen ook twee indringende artikels over de oliepalmplantages van Socfin in Kameroen. Zeker de moeite waard om eens te lezen.

- Carlijne Vos, REPORTAGE ‘Terug in de koloniale tijd’
Palmolie uit Kameroen is ‘duurzaam’, maar de bevolking wordt uitgebuit.
in De Volkskrant.
- Carlijne Vos, ING en pensioenfondsen investeren in omstreden palmoliebedrijf, landroof in Kameroen gaat gewoon door in De Volkskrant.